TJEDAN ČEŠKOG FILMA OD 22. DO 28. RUJNA U "KINOTECI"

U organizaciji Veleposlanstva Republike Češke u Hrvatskoj i Zagreb filma, od 22. do 28. rujna u "Kinoteci" će se održati Deveti tjedan češkog filma, u sklopu kojeg će se prikazati sedam filmova novije češke produkcije.

Tjedan češkog filma otvara 22. rujna film "Bablje ljeto" (2001.), tužna komedija Vladimira Michaleka o prijateljstvu dvojice umirovljenika, koji se na izmaku života zabavljaju radeći pomalo neukusne šale.

Slijedi još jedna komedija - "Hvala na svakom novom jutru" (1993.), gorka autobiografija scenaristice Haline Pawlovske. Prateći život glavne junakinje rekapitulira se razdoblje češke povijesti od sovjetske okupacije do postbaršunastog početka slobode.

Film "Vožnja" (1994.) je niskobudžetni "road-movie" oskarovca Jana Sveraka, koji počiva na jednostavnom zapletu o automobilskom izletu dvojice prijatelja po južnočeškim selima te njihovom susretu s autostopisticom, koju progoni ljubomorni ljubavnik.

U četvrtak, 25. rujna, na rasporedu je "Indijansko ljeto" (1995.), film o djevojačkoj preobrazbi, prvijenac režisera Saše Gedeona koji je nadahnut čeških filmovima iz šezdesetih.

Dan kasnije prikazuje se film "Žrtve i ubojice" iz 2000., psihološka studija incestuozne veze brata i sestre, koji se ne uspijevaju osloboditi svoje ljubavne ovisnosti.

Film "Kula od speeda" iz 2002. prati Jakuba i njegova prijatelja koji istražuju smrt Jakubove prijateljice iz djetinjstva. Radnja filma i viđenje svijeta obilježeni su djelovanjem droga, pod čijim su utjecajem većinu filma glavni junaci.

"Godina đavola" iz 2002. Petra Zelenke zatvara Tjedan češkog filma. To je film o glazbenicima u kojem se miješaju stvarnost i mašta i u kojem anđeli pomažu ljudima da čuju melodije skrivene u njima.

Pročitajte više