Tjedna analiza regionalnih tržišta: Tvrtkama sastavnicama indeksa Crobex10 prihod u polugodištu pao za 6 posto

Foto: Arhiva

VEĆINA kvartalnih izvještaja domaćih kompanija objavljena krajem proteklog mjeseca. Ovaj tjedan investicijski portal iCapital napravio je analizu rezultata trenutnih članica indeksa CROBEX10, kako bi ocijenili njihove ukupne performanse u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prvo polugodište obilježeno je relativno lošim operativnim rezultatima promatranih kompanija, iako je ukupna neto dobit porasla, ponajviše zahvaljujući INA-i.
 
Ukupna prodaja članica Crobex-a 10 pala je 6%, pri čemu se ističu Petrokemija i Ericsson Nikola Tesla s 17% i 21% nižom razinom. Agregirana EBITDA je pala još značajnije za 10,5%, pri čemu je Ericsson Nikola Tesla ostvario rast od 21% u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč nižoj razini prodaje. Končar je također zabilježio značajan rast EBITDA za gotovo 22%.
 
Na razini neto dobiti su INA, Atlantic Grupa, Ericsson Nikola Tesla i Podravka osigurali agregirani rast od 9,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupna imovina nije zabilježila značajnije promjene, odnosno porasla je 2,2% na agregiranoj razini.

Kako u Hrvatskoj ljetna turistička sezona predstavlja važan period u poslovanju turističkih i prehrambenih kompanija, dobra posjećenost mogla bi imati pozitivan utjecaj na rezultate CROBEX-a 10 u trećem ovogodišnjem kvartalu. 

Hrvatsko tržište dionica: Dobre vijesti za AD Plastik, u srpnju je raslo europsko tržište automobila

Europsko tržište automobila u srpnju je poraslo za 5%, što je tek drugi mjesec ove godine u kojem je zabilježen rast, pokazuju podaci njemačkog udruženja proizvođača automobila VDA. VDA također dodaje da ovo poboljšanje podupire očekivanja o prijeko potrebnoj stabilizaciji tržišta u drugoj polovici 2013.

Ipak, ove godine možemo očekivati i četvrtu godinu zaredom u kojoj je došlo do pada europskog tržišta automobila na rekordno niske razine u posljednjih 20 godina, iako su rezultati za drugi kvartal pokazali da su neki jeftiniji proizvođači vrlo blizu točke pokrića u Europi. Broj novoregistriranih automobila u prvih sedam mjeseci pao je 5% na 7,46 milijuna vozila, no očekuje se oporavak potražnje u nastavku godine.
 
Početak oporavka prodaje automobila u Europi mogao bi stvoriti snažan vjetar u leđa za domaćeg proizvođača plastičnih auto dijelova AD Plastik koji se trenutno oslanja na operacije u Rusiji, putem kojih je osigurao rast prodaje unatoč problemima u industriji.
 
Naime, prihodi od prodaje AD Plastika porasli su za 3,3% u prvoj polovici godine na razinu od 393,2 milijuna kuna. Kako je AD Plastik trenutno uključen u nekoliko razvojnih projekata koji još uvijek ne ostvaruju puni kapacitet, fiksni troškovi utjecali su na operativnu profitabilnost, pri čemu je EBITDA izgubila 46% te pala na 29,7 milijuna kuna. Neto dobit je također oslabila za 50% na 18 milijuna kuna. Ipak, možemo očekivati rast operativne profitabilnosti u narednim razdobljima sukladno porastu iskorištenosti kapaciteta.
 
Slovensko tržište dionica: Eeropska komisija ispituje financijsku stabilnost Slovenije
 
Tjedan na LJSE završio je s padom dioničkog indeksa SBI TOP na 639,06 bodova (-1,02%). Negativan sentiment pod utjecajem je teško ostvarenih ciljeva financijske stabilnosti javnih financija države. Naime, predstavnici Europske komisije u rujnu će ispitati kako Slovenija napreduje u ostvarivanju programa reformi i mjera financijske stabilizacije, čime će se ocijeniti sposobnost države da sama rješava svoje probleme. Jedan od postavljenih ciljeva je da do kraja 2015. Slovenija svoj proračunski deficit svede na razinu ispod 3% BDP-a.
 
Podsjetimo se da je u svibnju Moody's smanjio rejting ocjenu Slovenije sa Baa2 na Ba1, na tzv. "junk" razinu. Jedan od razloga bio je slab bankarski sustav, za čiji oporavak je potrebno min. oko 900 mil EUR, osnivanje „loše banke“ te rast državnog duga na 54,1% BDP-a u odnosu na 22% BDP-a u 2008., odnosno na 60% BDP-a do kraja ove godine.
 
U cilju smanjenja deficita, slovenski parlament podržao je odluku o prodaji 15 državnih kompanija: Telekom Slovenije, Nova KBMR, Adria Airways, Adria Airways Tehnika, Aero Celje, Aerodrom Ljubljana, Cinkarna Celje, Elan, Fotona, Gospodarsko razstavišče, Helios, Paioma, Terme Olimia, Unior i Žito. Prema procjenama slovenskog ministra financija, privatizacija bi mogla obogatiti državni budžet za 500 mil do 1 milijarde eura.
 
Početak privatizacije očekuje se u trećem kvartalu 2013 godine.
 
Srpsko tržište dionica: Metalac s rastom prodaje, no manjom dobiti
 
Prošli tjedan Metalac je objavio financijske izvještaje za prvo polugodište 2013 godine. U ovom razdoblju, kompanija je ostvarila rast ukupnih prihoda od prodaje na 382,02 milijuna RSD, odnosno za 9,4% više u odnosu na isto razdoblje 2012. Ipak, snažan rast ostalih troškova poslovanja je u konačnici rezultirao padom neto dobiti na bottom line-u na 70,5 milijuna RSD (-11,7%), uz dobit po dionici od 69,11 RSD.
 
Budući da je 15. kolovoz datum do kojeg izdavatelji BSE moraju objaviti svoje financijske izvještaje za drugi kvartal, Komercijalna banka, Soja protein, Alfa Plam, Aerodrom Nikola Tesla i Energoprojekt holding prošli tjedan su objavili izvještaje.
 
Jubmes banka objavila je poziv na izvanrednu skupštinu dioničara, najavljenu za 26. kolovoza. Na ovoj sjednici raspravljati će se o izmjeni i dopunama Statuta Banke, poslovne politike Banke za 2013. te će se usvojiti izvještaji o poslovanju za 2012.
 
Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na linku
 
 

Pročitajte više