Tjedni pregled Marka Repeckog: Hrvatska nije ni Švedska ni Danska

Foto: Index, Društvene mreže

HRVATSKA nije ni Švedska ni Danska, što ima svoje nedostatke, ali i prednosti. Nedostatak je to što smo daleko siromašniji, a prednost je to što nam nikada nije dosadno jer gotovo svaki tjedan imamo neku novu aferu.

Kujundžić postao dr. House

Zvijezda ovog tjedna je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji se pridružio dugom nizu hrvatskih političara koji imaju problema s nekretninama i imovinskim karticama. Otkriveno je da Kujundžiću u imovinskoj kartici nedostaje nekoliko nekretnina, nakon čega je izjavio da bi bilo najbolje da angažira stručnjaka koji će mu pomoći popuniti podatke u formularu. Hrvatski građani bi se mogli zapitati kao su dopustili da im sustavom javnog zdravstva, kroz koji prolaze milijarde kuna i koji zapošljava desetke tisuća ljudi, upravlja čovjek koji nije u stanju popuniti jedan prilično jednostavan formular - ili se pravi da ne zna. Možda najzanimljivija priča vezana uz Kujundžićeve nekretnine je ona o kući u Markuševcu. Bračni par Kujundžić kupio je kuću od tvrtke koja je u vlasništvu ministrove supruge po cijeni od 100 tisuća eura. No, procjena vještaka PBZ-a bila je da kuća vrijedi 320 tisuća eura, što znači da je tvrtka oštećena za 220 tisuća eura. Da takvo nešto napravi običan građanin, vjerojatno bi završio u zatvoru. Iako se očekivalo da će Kujundžić odletjeti s funkcije, to se za sada nije dogodilo, ostavku nije podnio, Plenković ga nije smijenio, ali je zato na društvenim mrežama dobio prigodni nadimak “Dr. House”.


> Bahati Kujundžić odbio dati ostavku. Ovo su svi njegovi grijesi

> Kujundžić na internetu postao dr. House: "Pazi da ne posjeduje i tvoju kuću"

Što je Plenković razgovarao sa šefom Applea?

Summit Svjetskog gospodarskog foruma održan je ovog tjedna u Davosu. Događaj je to na kojem se okupe tri tisuće ljudi koji dođu s tisuću i petsto privatnih aviona i onda tamo razgovaraju o zaštiti okoliša i nejednakosti u svijetu. Tamo je bio i premijer Andrej Plenković koji se između ostalih susreo s čelnim čovjekom Applea Timom Cookom. Iako smo očekivali da će Plenković krenuti Kolindinim stopama pa će dogovoriti da Hrvati rade za Apple preko interneta za osam tisuća eura, ili da će oživjeti Milanovićevu ideju o farmi servera u Lici, tema sastanka je ipak bila znatno jednostavnija. Plenković, za kojeg smo na početku mandata saznali da dok se vozi prema vladi u automobilu gleda seriju “Bibin svijet”, očito je nezadovoljan ponudom multimedijskog sadržaja pa je s Cookom razgovarao o dostupnosti Apple TV-a i Apple Musica u Hrvatskoj.

> Plenković pričao sa šefom Applea, žalio se da nemamo pristup Appleovim servisima

Porezna se bavi pitanjem je li shake piće ili hrana i kolika je porcija graha




Nakon svakog Marićevog kruga poreznog “rasterećenja” plaćamo sve više poreza, a sustav postaje sve kompliciraniji. Iako Porezna uprava ima dobru praksu da na svojoj stranici objavljuje mišljenja, odnosno odgovore na pitanja koje im postavljaju porezni obveznici, potpuno bizarne teme pokazuju koliko je sustav kompliciran. Tako smo objavili priču o tvrtki koja je upitala Poreznu je li shake (izmiksano voće ili povrće) hrana ili piće. Naime, hrana koju prodaju restorani oporezuje se PDV-om po stopi od 13 posto, a piće po stopi od 25 posto. Poduzetnik koji je postavio pitanje smatra da je shake po sastavu sličan sladoledu, na kojeg je stopa 13 posto, no Porezna je procijenila da se radi o piću pa kaže da porez na izmiksano voće ili povrće iznosi 25 posto.

O sličnim stvarima raspravlja se i u stručnim časopisima pa smo tako naletjeli na tekst o tome na koju količinu graha s kobasicom ide PDV od 13 posto, a na koju 25 posto. Zaključak je da ne znaju kolika je stopa na koju količinu, ali ako je pakiranje za jednu osobu, onda je 13 posto, a ako je za više, onda 25 posto, a koliko tko može pojesti, valjda će odlučiti neki referent u Poreznoj. Nevjerojatno je kakvi imbecili kod nas pišu i izglasavaju zakone. 

>Je li shake hrana ili piće? To u Hrvatskoj odlučuje Porezna uprava

Pročitajte više