Tko brani franjevce u slučaju splitskog pedofila? Suradnik Željke Markić

Foto: Index/FaH

KREŠIMIR Planinić, dugogodišnji istaknuti član ultrakonzervativne katoličke udruge U ime obitelji, koju vodi Željka Markić, odvjetnik je Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca koju je, uz Splitsko-makarsku nadbiskupiju i fra Gracijana Gašperova, tužio 37-godišnjak iz Splita, jedna od žrtava potonjeg.

Gašperov je, kao što je poznato, priznao pedofilske sklonosti, zbog čega je izbačen iz franjevačkog reda. Tužitelj kojeg je Gašperov zlostavljao 1997. godine, sudskim putem od troje tuženika traži 250 tisuća kuna odštete, a kao što smo već pisali, splitski Općinski sud proslijedio je spis Vrhovnom sudu s prijedlogom da se postupak vodi drugdje. Premda je predmet na Vrhovni sud stigao 13. veljače, odluka još nije donesena.

Planinić za Index: Jasno je tko bi trebao biti tuženik

Planinić je u kratkoj izjavi za Index kazao da u pitanje odgovornosti ne bi ulazio, ali "mislim da je jasno tko bi trebao biti tuženik", odnosno da je to "osoba koja je prouzročila problem, ako ga je prouzročila".

Mate Tomislav Peroš, odvjetnik Splitsko-makarske nadbiskupije, rekao nam je da "kao odvjetnik ne smije davati izjave bez dopuštenja svog klijenta". Nismo doznali ima li fra Gracijan odvjetnika.

Pedofilova žrtva pokrenula je postupak u prosincu nezadovoljna činjenicom da dosad nije dobila adekvatnu zadovoljštinu. Splitski Općinski sud, kako smo doznali od njegove glasnogovornice Ivane Erceg Ćurić, "u navedenom postupku dana 7. 2. 2019. donio je rješenje da se pripremno ročište, zakazano za dan 9. 5. 2019., neće održati jer je sud, s obzirom na okolnosti slučaja i postupanje samog tužitelja, odlučio zatražiti od Vrhovnog suda da kao stvarno nadležni sud u ovom postupku odredi drugi sud, smatrajući da bi se time otklonila svaka sumnja u objektivnost suđenja, a sve vezano za postupanje i ponašanje tužitelja u postupku, prebivalište i sjedište stranaka i svih drugih okolnosti u pogledu tog postupka".

Pročitajte više