Tko će biti idući predsjednik SAD-a?



BARACK OBAMA, odgovor je koji bi svatko normalan dao na pitanje iz naslova prije samo par mjeseci. Međutim, u međuvremenu se situacija drastično zakomplicirala.

U danima nakon što je ubijen Osama bin Laden, činilo se da Obamu nitko, niti u teoriji, ne može izbaciti iz Bijele kuće. Ne samo da je popularnost američkog predsjednika strelovito skočila, već su mu na ruku radili i republikanski kandidati, koji su teško pronalazili pristaše čak i među vlastitim biračkim tijelom.

Protukandidati su nikakvi, ali Obama svejedno nije favorit

No, atentat na Bin Ladena vrlo brzo je postao jučerašnja vijest, a fokus se ponovo prebacio na gospodarsku situaciju. A tu Obama jednostavno nema rezultate: aktualni je američki predsjednik u kampanji puno toga obećavao, ali nije ispunio gotovo ništa. Situaciju mu je uvelike otežavao republikanski Kongres, ali to birače ne zanima. Amerikanci ponovo prizivaju upravo ono što im je svojevremeno nudio Obama - promjenu.

Kandidati Republikanske stranke u međuvremenu nisu postali ništa kvalitetniji ni sposobniji. Ali Obama je svejedno morao priznati da više nije favorit na izborima koji se održavaju krajem 2012. godine. Kao najozbiljniji potencijalni Obamini protukandidati trenutno se nameću Mitt Romney, Rick Perry i Herman Cain.




Romney najozbiljniji, ali birači mu ne vjeruju


Prema istraživanju koje su proveli ABC i Washington Post, najveću podršku republikanskog biračkog tijela trenutno ima Romney (25 posto). Slijede Perry i Cain sa 16 posto, zatim Ron Paul s 11 posto, Newt Gingrich i Michele Bachmann sa 7 posto, Rick Santorum s 2 posto, i Jon Huntsman s 1 posto.

Međutim, iako je kampanja praktički tek počela, republikanci su demonstrirali da se te brojke mogu promijeniti praktički preko noći. To su najbolje iskusili Perry i Bachmann, koji su u jednom trenutku bili favoriti za republikansku nominaciju, ali su u međuvremenu znatno pali. Prije samo mjesec dana guverner Teksasa Perry uvjerljivo je vodio s 29 posto, dok je Cain tada imao 4 posto podrške. Danas su izjednačeni.

Ankete i medijsko praćenje republikanskih kandidata jasno pokazuju da biračko tijelo sklono desnici nije zadovoljno niti jednim od kandidata. Romney je jedini koji ima čvrstu biračku bazu, ali većina republikanaca za njega se odlučuje jer smatraju da predstavlja "najmanje zlo", iako ne vjeruju da na izborima može baciti Obami rukavicu u lice.


Potraga za "mesijom"

Republikansko biračko tijelo je, kako je to sročio komičar i društveni kritičar Bill Maher, u potrazi za svojim "mesijom". Najprije je to bila Bachmann, iza koje su čvrsto stajali ekstremisti iz Tea Partyja. Zatim joj je svjetla pozornice ukrao Perry, ali njegova se karizma rastopila čim je u debatama progovorio i pokazao da mu javni nastupi nisu jača strana. Zatim su republikanci počeli prizivati kandidaturu guvernera New Jerseyja Chrisa Christieja, ali Washington Post danas je objavio da se Christie ne planira kandidirati.

Ostaje im još samo Sarah Palin, bivša guvernerka Aljaske, "kuma Tea Partyja", koju je John McCain u prošloj kampanji kandidirao za svoju potpredsjednicu. Ankete pokazuju da Palin trenutno ima 9 posto podrške među republikanskim biračkim tijelom, iako još nije objavila hoće li se kandidirati ili ne. Podrška joj je prije nekoliko mjeseci bila drastično veća, ali mnoge birače je odbila odgađanjem objave svoje odluke hoće li se uključiti u utrku za Bijelu kuću.

Pročitajte više