Tko je bio Richard Russell, čovjek koji je šokirao Ameriku otmicom aviona?

Foto: Instagram

DVADESETDEVETOGODIŠNJI zaposlenik jedne aviokompanije, koji je u petak navečer sjeo u kokpit Bombardiera Q400 na pisti u zračnoj luci Seattle-Tacoma, uzletio te se potom srušio na otok Ketron udaljen 48 kilometara, zove se Richard Russel, kako javljaju američki mediji. Otmica aviona u Seattleu je, inače, već danima udarna vijest u američkim medijima.

>> Razgovor kontrole leta i otmičara aviona: "Ovo je doživotni zatvor, zar ne?"

Nakon što je neovlašteno ušao u avion aviokompanije Horizon, letio je sat i pol vremena dok se nije srušio i poginuo.

Radio na održavanju aviona i prenošenju prtljage

Russel je u aviokompaniji Horizon Air radio tri godine na održavanju aviona i prenošenju prtljage.

Njegov zračni izlet tijekom kojeg je izvodio vratolomije i u kojem se zbog nedostatka iskustva srušio na otok Ketron izazvao je paniku zbog straha od terorizma. Aerodrom je odmah bio zatvoren, a za njim su krenula dva vojna aviona F-15 koja su ga pratila sve dok nije poginuo.

Let je trajao 90 minuta dok se nije srušio na slabo naseljenom otoku Ketron u Puget Soundu.

Bio je sam u avionu

“Zasad vjerujemo da je bio sam u avionu, no, naravno, to nismo potvrdili na mjestu nesreće”, rekao je Jay Tabb, iz FBI-ja u Seattleu.

Transkript razgovora sa zračnom kontrolom leta otkriva da je riječ o čovjeku koji je i sam bio iznenađen svojim podvigom, nije imao namjeru nikoga ozlijediti te se ispričavao ženi koju voli, govoreći da je “samo slomljeni dečko”.

"Beebo" nije imao dozvolu za pilotiranje

Russell, čiji je nadimak bio Beebo, nije imao formalnu dozvolu za pilotiranje. Kao radnik u  zračnoj luci imao je sve sigurnosne dozvole i tako se domogao aviona.

Vjeran suprug, voljen sin i dobar prijatelj

U svojoj izjavi obitelj je naglasila kako im je “srce slomljeno”.

“Onima koji su ovo gledali iz kuće možda će teško biti povjerovati, ali Beebo je bio topao i suosjećajan čovjek. Bio je vjeran suprug, voljeni sin i dobar prijatelj”, stoji u izjavi obitelji.

Živio je u Sumneru u državi Washington, a rođen je u Key Westu u Floridi te se preselio u Wasillu na  Aljasci kad je imao sedam godina.  

Suprugu je upoznao 2010. godine u Oregonu gdje su zajedno vodili pekaru tri godine.

Kolege s posla ga opisuju kao povučenog čovjeka

Bivši kolega s posla opisao ga je kao “povučenog čovjeka”.

“Drugi radnici su ga voljeli. Žao mi je Richarda i njegove obitelji. Nadam se da će prebroditi ovo što im se dogodilo”, rekao je Rick Christenson za The Seattle Times. 

Aviokompanija i zračna luka dali su izjavu u subotu

Direktor zračnog prometa na aerodromu Mike Ehl izjavio je kako je čovjek “pristupio legalno avionu” te da nikakvih kršenja sigurnosnih propisa nije bilo.

Direktor Horizon Aira Gary Beck izjavio je kako prema njihovim saznanjima on nije imao licencu za pilota te da nema ideju kako je mogao savladati upravljanje tako kompleksnim avionom.

Što je Russell rekao zračnoj kontroli?

Russellove poruke su varirale od prijedloga za slijetanje do isprika zbog toga što je učinio.

Nakon što su mu kontrolori leta sugerirali da treba pomoć za vožnju aviona, odgovorio je: “Ne, ne trebam mnogo pomoći, igrao sam prije videoigrice.”

Kontrolor ga je pitao i da se vrati, na što mu je Russell odgovorio: “To je sigurno doživotni zatvor, a? Pa, nadam se da će biti za tipa kao što sam ja.”

S kontrolorima leta pričao je i o ženki kita koja je nosila mrtvo mladunče na leđima o čemu je čitao u novinama, posjeti planinama Olympic u državi Washington te o tome hoće li mu Alaska Airlines dati posao nakon što uspješno sleti. 

Na zamolbu da sleti, odgovorio je: “Ne znam, ne želim. Nekako sam se nadao da će to biti to, znaš.”

Rekao je i sljedeće: “Ima mnogo ljudi kojima je stalo do mene. Razočarat će ih kad čuju da sam ovo učinio. Želio bih se svima njima ispričati.”

Pročitajte više