KORONAVIRUS

Tko je čovjek koji je natjerao vladu da napokon pokuša spasiti gospodarstvo?

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

INICIJATIVA Glas poduzetnika nastala je prije dva tjedna, a danas njihova Facebook grupa broji preko 40 tisuća članova te preko pet tisuća firmi koje zapošljavaju više od 55 tisuća ljudi. U ta dva tjedna postigli su da vlada uvaži njihove zahtjeve za pomoć kako bi se spasilo više stotina tisuća radnih mjesta ugroženih epidemijom covida-19.

>> Glas poduzetnika: Najavljene nove mjere vlade "vrlo blizu" zahtjevima

>> Komentar Matije Babića: Plenkovićeve mjere su samo prvi korak. Sad nam skinite parazite s grbače

Cijela stvar krenula je od Hrvoja Bujasa koji je možda do sada bio nepoznat široj javnosti, ali su zato bili poznati njegovi projekti. Bujas je poduzetnik već 15-ak godina. Suvlasnik je firmi koje stoje iza online servisa Crno jaje i tražilice nekretnina GoHome te internetske stranice za prodaju osiguranja Osiguraj.me.

Sve je krenulo s Bujasovom objavom na Facebooku

Iznerviran prvim mjerama koje je vlada predstavila kao pomoć gospodarstvu, Bujas je napisao objavu na Facebooku, nakon čega su mu se počeli javljati i drugi poduzetnici i tako je sve krenulo.

“Pretprošlog četvrtka, iznerviran mjerama vlade, napisao sam jedan post na Facebooku - nazvao sam ga apel - u kojem sam napisao da se svima onima čiji su poslovi zatvoreni napravi otpis poreza i doprinosa, a ne odgoda. Već tada se vidjelo da stvari ne idu na dobro, da mi ne znamo koliko će sve ovo trajati, da vlada neizvjesnost. Kada vam netko zatvori poslovanje, nema pravo tražiti da nešto plaćate”, kaže Bujas kojem su se nakon te objave počeli javljati i drugi poduzetnici te se rodila ideja za stvaranje određene grupe koja će sa svojim zahtjevima krenuti prema vladi.

>> Glas poduzetnika: Ovo su mjere koje mi predlažemo, spašavaju 250.000 radnih mjesta

“Nakon što sam to objavio kontaktiralo me nekoliko poznanika, prijatelja, poduzetnika i pala mi je na pamet ideja da bi trebalo oformiti jednu inicijativu, grupu koja će svoje zahtjeve uputiti vladi. Prvi mi se javio Dražen Oreščanin, pa zatim Berislav Marszalek, Kristina Ercegović, Ivana Matić, Aco Momčilović, Bruno Samardžić, pa se onda taj val širio. Nakon toga došao je i ekonomist Vuk Vuković, pa Gordana Fabijanić i Vedran Jakominić. Mnogi poduzetnici koji su zbog situacije ugroženi, ali i oni koji to nisu, ali su željeli pomoći. Inicijativu sam nazvao Glas poduzetnika i otvorio grupu na Facebooku”, kaže Bujas.

Bujas za Index: HGK i HOK su u cijelosti podbacile, naša inicijativa će prerasti u udrugu 

Trenutno imaju preko 43.000 članova u Facebook grupi i preko 5600 poduzeća i obrta s preko 55.000 zaposlenih i stalnih suradnika. Prema njihovoj anketi, najveći broj članova inicijative spada u grupu malih poduzetnika (do 10 zaposlenih) – njih 46%. Iduća kategorija s preko 31% su obrtnici. Malih poduzetnika (do 50 zaposlenih) ima nešto preko 9%, a idućih 5% su samozaposleni. Preko 4 posto članova su zaposlenici privatnog sektora. Brojke pokazuju da veliku većinu članova čine mali poduzetnici koji nemaju nikoga tko bi ih predstavljao.

“Inicijativa će vrlo brzo, ovih dana, prerasti u udrugu Glas poduzetnika. Mi ćemo institucionalizirati naše djelovanje jer je vidljivo da nitko nije glas mikro, malih i srednjih poduzetnika, obrtnika i zaposlenika. HGK i HOK su u cijelosti podbacili, svoj dio posla nisu odradili, na koncu konca oni su bili za odgodu, a ne za oslobađanje od poreza. Tek kasnije su ušli na taj val kada smo se mi digli i zatražili izmjene najavljenih mjera. Smatramo da netko mora biti i glas tih ljudi koje nitko ne zastupa”, kaže Bujas.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više