Tko je Daniel Rafaelić, novi v.d. ravnatelja HAVC-a i stručnjak za filmove u NDH?

Foto: Tomislav Miletić/ Pixsell

NOVI v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra je Daniel Rafaelić. Na tom će mjestu, kako je izglasao novi Upravni odbor u sastavu: Bruno Kragić (predsjednik), Jadranka Hrga (članica), Ivan Kujundžić (član), Igor Starčević (član), zamijeniti Hrvoja Hribara koji je odstupio nakon negativnog nalaza revizije.

Riječ je o povjesničaru koji je godinama radio kao filmski arhivist. Daniel Rafaelić rođen je 19. lipnja 1977. godine u Bitoli, Makedonija. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu gdje je 1996. godine upisao Filozofski fakultet – diplomirao je povijest 2002. godine (na temu: 'Amarna period egipatske povijesti umjetnosti'). 2003. godine na istom fakultetu upisao je Poslijediplomski studij hrvatske povijesti. 2006. godine upisao je Poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti. Radio je u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu od 2002. do 2010. godine, kao filmolog – arhivist. Od 2007. do 2009. radi kao Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Usmjeren na istraživanje domaće i svjetske filmske povijesti kao i istraživanje filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. Suradnik je na Akademiji dramske umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U filmskim arhivima u Beču i Berlinu pronašao izgubljene hrvatske filmove Oktavijana Miletića Kroatisaches Baurenleben (1943.) i Agram, die Hauptstadt Kroatiens (1944).

2013. godine objavljena je njegova knjiga "Kinematografija u NDH". Godine 2010. dobio je nagradu Vjekoslav Majcen Hrvatskog društva filmskih kritičara za doprinos istraživanju hrvatske filmske baštine.

Za Rafaelića je šira javnost mogla čuti lani u svibnju  kad je sudjelovao na trodnevnoj akciji "Hrvatska čita" u galeriji Klovićevi dvori. Rafaelić je tada zajedno s Milanom Vuković Runjić u Klovićevim dvorima čitao priče.

"Dragi prijatelji priča, ukrcajte se s nama u vremeplov! U tri predavanja vodimo vas zvukom, slikom i riječi u rasplesani Zagreb dvadesetih, u blještavi Shakespeareov Hollywood i u sumračnu Matoševu Austro-Ugarsku", najavljivali su tada Rafaelić i Vuković Runjić.

 

Pročitajte više