Tko je Ivan Anušić? 1993. ušao u HSP, bio je trener kikboksa

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić iz HDZ-a predložen je za novog ministra obrane nakon što je u subotu Mario Banožić smijenjen s te dužnosti zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula.

Anušić je rođen 13. listopada 1973. godine u Osijeku. Osnovnu školu završio je u Antunovcu, nakon čega se upisao u srednju školu u Osijeku. Sa 17 godina napustio je srednju školu kako bi se uključio u Domovinski rat. Postao je pripadnik 106. brigade Zbora narodne garde.

Prošao je kroz više bojišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U siječnju 1993. godine sudjelovao je u operaciji Maslenica. Sljedeće dvije godine proveo je sa Specijalnom policijom MUP-a Orao sudjelujući u akcijama na Velebitu, a potom i u operaciji Bljesak kojom je oslobođeno područje Zapadne Slavonije.

Zbog svojih ratnih doprinosa, nositelj je Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak. Nakon završetka rata, završio je srednju školu u Osijeku i upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu, gdje je stekao titulu stručnog prvostupnika trenerske struke. 

Prvo je bio u HSP-u

Od 2002. do 2005. godine bio je predsjednik i trener u Kick-boxing klubu Antunovac. U politiku je ušao 2005. godine kandidaturom i izborom za načelnika Općine Antunovac. Tu dužnost obnašao je sljedećih 12 godina.

Još od 1993. bio je član Hrvatske stranke prava, a 2011. godine ulazi u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Tri godine kasnije postaje predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije. Izabran je u ožujku 2014. godine.

Na parlamentarnim izborima 2015. godine izabran je za saborskog zastupnika. Obnašao je pozicije potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije te člana Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Na izvanrednim izborima sljedeće godine osvaja novi mandat. Na lokalnim izborima 2017. kandidira se za župana Osječko-baranjske županije te pobjeđuje, nakon čega saborski mandat stavlja u mirovanje. Već u prvom krugu lokalnih izbora 2021. osvaja drugi mandat.

Kritizirao je Pupovca i SDSS

Ono što imenovanje Anušića na ministarsku poziciju čini neočekivanim jest činjenica da nikada nije bio smatran osobom bliskom Plenkoviću te se u više navrata nije sramio izravno ili neizravno kritizirati poteze premijera.

Tako je u svibnju 2021. izjavio kako bi bio puno sretniji da HDZ nije u koaliciji sa SDSS-om. Tom prilikom optužio je Milorada Pupovca da "dolijeva ulje na vatru" nakon što je skupina mladića u Borovu uzvikivala uvredljive poruke, među kojima i "ubij Srbina".

"Zar Pupovac ne misli da to iritira nas Hrvate? Bili smo napadnuti, pobijedili smo i sada ovo može pridonijeti smirivanju tih tenzija kako se ne bi ponovilo ono što se dogodilo u Borovu, s novom retorikom koju SDSS treba preuzeti", poručio je te dodao kako čelni ljudi SDSS-a do danas negiraju srpsku agresiju.

Bio je nezadovoljan načinom na koji Banožić vodi županijsku organizaciju

Inače, Anušić je prozivao i Banožića jer se nedovoljno bavi stanjem u vukovarsko-srijemskom HDZ-u, na čijem je čelu. "Smatram da bi se predsjednik županijske organizacije Mario Banožić trebao pod hitno vratiti u županiju i početi rješavati probleme koji su se počeli nagomilavati dva mjeseca pred lokalne izbore", kazao je nakon što je vukovarsko-srijemski HDZ napustilo više ljudi.

Na kraju je osobno morao intervenirati Plenković, pozvavši obojicu na razgovor u stranačku središnjicu, nakon čega su svi zajedno uvjeravali javnost da nikakvog sukoba nema. Anušić je nakon lokalnih izbora 2021., na kojima je uvjerljivo osvojio novi mandat, iskazao nezadovoljstvo HDZ-ovim rezultatima u Dalmaciji. 

"Izgubili smo Split i Šibensko-kninsku županiju. Problem koji se dogodio prije desetak godina u Slavoniji, sada se ponovio u Dalmaciji. Treba analizirati i vidjeti što se dogodilo. Stvari se moraju mijenjati; nitko ne može biti prioritetan u odnosu na stranku," naglasio je tom prilikom. 

Naravno, i on je proglasio HDZ pobjednicima, ali je jasno naznačio da je stranka doživjela velike poraze u Dalmaciji, koja je godinama većinski glasala za HDZ.

Bio je protiv smjene Nataše Tramišak

Možda je najjasnija manifestacija neslaganja između Anušića i Plenkovića došla u siječnju ove godine kada je Plenković odlučio smijeniti ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak. Anušić je na telefonskoj sjednici Predsjedništva HDZ-a glasao protiv smjene Tramišak, koja je na njegov prijedlog postala članica vlade dvije godine ranije.

"Smjena Nataše Tramišak bila je nepotrebna, nešto što ja ne mogu podržati. Sinoć su na Županijskom odboru svi potvrdili taj zaključak, ali svi moramo znati da se članovi vlade biraju na prijedlog premijera Andreja Plenkovića", objasnio je tada.

Nekoliko dana nakon toga u javnost je procurila informacija o njegovom verbalnom sukobu sa šefom zajednice utemeljitelja HDZ-a Marijom Kapulicom i potpredsjednikom vukovarsko-srijemske organizacije Josipom Šarićem. Kapulica i Šarić uputili su kritike prema Anušiću jer je u stranci glasao protiv smjene Nataše Tramišak, što je zatim i javno potvrdio.

Zasmetalo im je što se uopće propituju odluke šefa stranke koji, istaknuli su, kao premijer ima pravo birati svoje suradnike. Anušić se nije složio s tezom da se odluke šefa moraju bespogovorno prihvaćati. Rekao je kako HDZ u svom nazivu ima riječ "demokratska", što bi trebalo značiti da članovi imaju pravo na vlastiti stav, prepričavaju sugovornici koji su bili na sjednici.

Šariću je poručio da je njegova vukovarsko-srijemska organizacija na lokalnim izborima izgubila vlast u svim gradovima i općinama. Kolegama je nabio na nos i činjenicu da je iz njegove izborne jedinice u sabor ušlo osam zastupnika. Napomenuo je i da ga je u Predsjedništvo stranke neposredno izabralo članstvo, što kod Kapulice i Šarića nije slučaj.

Njegova županija izdala je dozvolu za rad Dravi International

Anušić je jasno izrazio svoj stav i u slučaju požara koji je nedavno izbio u dvorištu tvrtke Drava International u Osijeku, koja se bavi preradom PET ambalaže. Izjavio je da se katastrofa u Osijeku dogodila zbog državnih institucija i inspekcija.

"Ovdje se taložilo 20 godina. HDZ je tek preuzeo Županiju prije šest godina, a Grad Osijek prije dvije godine. Prestanite s političkim pričama. Ovdje se radi o klasičnoj zloupotrebi onoga što je ovdje učinjeno, neradu i neaktivnosti onih koji su ovo trebali kontrolirati, sprječavati kada su dolazila upozorenja, kada je jedna nevina mlada žena poginula čisteći", kazao je.

Upitan tko nije provodio kontrole, HDZ-ov župan je odgovorio: "Inspektorat, DORH, policija, ne znam ni ja tko. Ja nisam ni DORH ni policija, ja sam župan."

Ipak, kasnije se pokazalo da je dozvolu za rad poduzeću Drava International izdala upravo Županija na čijem čelu je Anušić, i to prošle godine. Dozvola je vidljiva i u Registru dozvola i potvrda za gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva.

Anušić je prošlog mjeseca izjavio da prvi čovjek HEP-a Frane Barbarić nanosi štetu HDZ-u jer kao čelnik jedne od najvažnijih državnih tvrtki nezakonito gradi kuću. Otvoreno je iskazao neslaganje s činjenicom da se Barbariću dopušta ostanak na čelu važne javne tvrtke, usprkos tome što afere Plin za cent i afera s nelegalnom kućom na Hvaru izravno štete stranačkim interesima.

Uskoro je premijer odgovorio kako Anušić u trenutku davanja te izjave nije imao sve informacije. 
 

Pročitajte više