Tko je Leon Sulić, tajkun kojeg je pomilovala Kolinda

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

MEĐU raznim kriminalcima koje je pomilovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ističe se ime Leona Sulića, tajkuna koji je iz zemlje pobjegao kako ne bi odslužio dosuđenu kaznu, a vratio se tek nakon odluke Vrhovnog suda dvije godine kasnije.

Kolinda je 2016. godine zahvaljujući ovlastima koje joj je dopuštala funkcija predsjednice RH pomilovala Sulića.

>>>Kolinda pomilovala tajkuna i bjegunca Leona Sulića, koji je iz Croatia Busa izvukao 15 milijuna kuna

>>>Lopovi, dileri, nasilnici: Evo koga je sve pomilovala Kolinda

>>>Kolinda objasnila zašto je pomilovala tajkuna i bjegunca Sulića

Predsjednik Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović tada je skrenuo pozornost na to da predsjednica nema obvezu obrazlagati svoju odluku. No pritom je dodao da se "na taj način omogućava javnosti da izgradi stavove o radu predsjednika/ce Republike u tom ustavnopravnom području".

Ministarstvo pravosuđa navodno se protivilo pomilovanju

Ministarstvo pravosuđa navodno se protivilo pomilovanju kontroverznog tajkuna koji je svojevremeno bio i donator HDZ-a, ali mišljenje Ministarstva je neobvezujuće pa je do pomilovanja ipak došlo.

Tko je Leon Sulić? Krajem 90-ih Sulić je sudjelovao u dokapitalizaciji Croatia busa, a za vrijeme tog procesa radnici te prijevozničke tvrtke su u više navrata slali prijave protiv Sulića DORH-u. Usprkos upozorenjima, prva prijava protiv tajkuna podnesena je tek početkom 2001. godine. Krajem 2002. i početkom 2003. godine bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je zbog optužbi radnika Croatia busa zamrzavanje Sulićevih upravljačkih prava u kompaniji.

No 2003. godine u slučaj se upleo Milan Bandić, tada SDP-ovac i dogradonačelnik Grada Zagreba koji je predložio reprogramiranje Sulićevih dugovanja prema Gradu.

Iz Croatia busa izvukao nešto više od 15 milijuna kuna

Njegov prijedlog je u konačnici odbijen, a 2007. godine osuđen je za gospodarski kriminal u tvrtki Croatia bus težak 15,5 milijuna kuna.

Radi se tek o dijelu sankcija koje su Suliću dosuđene za malverzacije iz vremena dok se nalazio na čelu Croatia busa. Iz te je tvrtke, prema pravomoćnoj presudi iz 2005. godine, izvukao nešto više od 15 milijuna kuna, za što je kažnjen s pet godina zatvora. Prvotno mu je bilo dosuđeno sedam, no kaznu mu je ublažio Vrhovni sud.

Ipak, Sulić nije mogao biti upućen na odsluženje kazne jer je ranije pobjegao iz Hrvatske, a u zemlju se vratio tek nakon odluke Vrhovnog suda dvije godine kasnije. Tvrdio je da je pobjegao jer je imao dva moždana udara i da zbog lošeg zdravlja ne bi podnio pritvor.

Argument za puštanje na slobodu - narušeno zdravlje

Na novom je suđenju Sulić opet dobio zatvorsku kaznu od sedam godina. Dok je bio u zatvoru, Vrhovni sud mu je, zbog lošeg zdravlja, kaznu smanjio za dvije godine te je 2007. godine osuđen na pet godina zatvora.

Sulić je dobio i kaznu od 22 mjeseca zatvora nakon što je proglašen krivim jer je 2000. godine iskoristio svoje funkcije predsjednika Nadzornog odbora Transcroatije i direktora Croatia busa kako bi uzeo stan u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu. Taj stan, kako se ispostavilo tijekom suđenja, bio je vrijedan oko 600 tisuća kuna. Prema presudi, Sulić je iznos vrijednosti stana bio dužan vratiti Croatia busu. U travnju 2011. godine Povjerenstvo za uvjetni otpust usvojilo je Sulićev zahtjev da ga se pusti na slobodu nakon odsluženja dvije trećine kazne, a argument za puštanje na slobodu je i ovaj put bilo njegovo narušeno zdravlje.

Očitovanje iz Ureda predsjednice

Pomilovanje, kako je pojasnio predsjednik Komisije za pomilovanje Davor Derenčinović, ne podrazumijeva oslobođenje 68-godišnjeg Sulića od potraživanja i naknade štete za tvrtku Croatia Bus koju je oštetio.

"Prigodom prijedloga odluke o pomilovanju osuđenika Leona Sulića, primarno je uzeto u obzir njegovo iznimno teško zdravstveno stanje (angina pectoris, srčani i moždani udar) zbog kojeg postoji potreba svakodnevnog liječenja kao i znatan protek vremena od počinjenja kaznenog djela", naveo je Derenčinović u očitovanju poslanom iz Ureda predsjednice nakon upita medija o razlozima zbog kojih je Sulić pomilovan.

Pročitajte više