Tko je lud ne budi mu Podrug



ZNATE da će biti zanimljivo kada čujete da je Luka Podrug započeo s psihijatrijskim dijagnozama. Taj neodoljivi paketić koncentrirane desničarske mahnitosti zabavlja nas svaki puta kada progovori jer možete staviti novac na to da će se u svojim istupanjima okomiti na nešto što je normalno ili barem uobičajeno bilo gdje osim u krugu njegovih podjednako slobodoumnih prijatelja.

Tko se voli taj se mrzi

Iako je riječ o diplomiranom pravniku, gospodin Podrug je u svom prenatrpanom rasporedu pronašao vremena i brzinski završio tečaj za psihijatra pa je na nedavno održanoj sjednici krenuo s postavljanjem dijagnoza. Taj prezaposleni i svestrani čovjek u masi je homofobnih, nacionalističkih i humorističnih istupa pronašao vremena i za postavljanje dijagnoze svojim neistomišljenicima i članovima grupe Let 3. Zaključio je da Let 3 nisu umjetnici već „kompleksaši“ i psihijatrijski slučajevi, a razlog je, pogađate, njihova sklonost skidanju do gola.

Doduše, za to zanimljivo tumačenje ludosti postoji prilično jednostavno objašnjenje. Skidanje odjeće očita je provokacija, a proučimo li neke njegove članke na službenoj stranici, mogli bi zaključiti da u njihovim izvedbama vjerojatno prepoznaje i znakove agresije, a agresivne luđake treba smjestiti u ustanove jer su prijetnja društvu. Naime, Podrug je jedan od onih koji su transparent „volim Srbina“, koji se pojavio na „Velikom splitskom kamenovanju“, doživjeli kao poticanje na rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju. Drugim riječima, ako je „volim“ doživio kao očiti primjer poticanja na mržnju, probajte samo zamisliti kakav je šok kod njega izazvao poklič „Kurcem u čelo“. Pa to je čisti poziv na rat.

Podrugov veliki vodič kroz normalnost

Dobro je poznato gdje je kurcu mjesto (na čelu sigurno nije), a ovaj diplomirani pravnik i kurcolog velik je dio svoje političke karijere izgradio upravo na određivanju toga kuda muška spolovila mogu, a kuda ne mogu ići. Naravno da je čovjek lud ili barem psihički nestabilan ako svojim nježnikom mlatara po čelima nevinog puka. Još je luđi ako se skida do gola. Do gola! Pravi konzervativac i bogobojazni Hrvat zna da se odjeća skida isključivo u dolje navedenim situacijama:

a) Prilikom tuširanja, kupanja, podapiranja i oplahivanja tijela vodom
b) U moru, rijekama, potocima i jezerima, ali bez skidanja gaća
c) U domoljubnom ushitu ili na nogometnim utakmicama, ali samo do pojasa
d) U mraku sobe, ispod pokrivača, sa suprugom, vrlo kratko i isključivo sa ciljem prokreacije

Sve ostalo je van pameti. Nazivati njihove predstave umjetnošću vrijeđa samu bit umjetničkog izražavanja. Skidanje do gola? Umjetnost? Gluposti! Mislite li da bi Da Vincijevo najpoznatije djelo smatrali umjetnošću da je Gioconda besramno izbacila dojku? Naravno da ne bi. Slika bi danas visjela u podrumu nekog perverznog skojevca, a ne u poznatom muzeju.

Što je umjetnost?

Luka Podrug, ponos HČSP-a, nije samo pravnik i psihijatar, on je i vrsni poznavatelj umjetnosti. Da se njega pita, Michelangelovom bi Davidu vjerojatno istog trena otfikario onu stvar jer penis nije i ne može biti umjetnost. Bez obzira koliko mali bio. Čak ni ako  ga držite u brnjici.

Naravno, Let 3 i Michelangelo nisu isto, ali da takvi golaći predstavljaju Split? E, to je već van pameti. Gigantski kip Isusa, to je umjetnost. Umjetnost do neba. Zadrtost, homofobija i nacionalizam možda nisu vid umjetničkog izražavanja, ali uz malo truda slobodnih umjetnika koji će zidove ukrasiti divnim grafitima, a ulice obojiti crvenom bojom kamenovanih glava – mogli bi stvoriti umjetničku komunu. HČSP i njihovi izleti u nepoznato… E, to je već umjetničko djelo. Pjur art! Nešto čime bi se Split trebao ponositi.

Pročitajte više