Stalno sjedi u Saboru, a ne znate ništa o njemu. Tko je ovaj tip?

Screenshot: YouTube

JEDNO od zaštitnih lica Hrvatskog sabora muškarac je koji sjedi zdesna predsjedniku Sabora. Ili slijeva, ovisi iz koje se perspektive gleda. Čovjek je to čije se lice najviše vidi za vrijeme sjednica. Naime, govornici se mijenjaju, a sjednice često, osim predsjednika, predvodi netko od potpredsjednika.

No, ovaj tip je uvijek tu.

Radi se o dalmatinskom HDZ-ovcu Ivanu Bukarici, zamjeniku tajnika Sabora i tajniku sjednice Sabora.

Naime, kako stoji na stranicama Sabora "Tajnik Sabora ima zamjenika. Zamjenik tajnika Sabora tajnik je sjednice Sabora". Mindblown.

Rođeni Sinjanin, tajnik sjednice Sabora postao je početkom siječnja 2008., godinu ranije postavljen je kao zamjenik tajnika. Prvog radnog dana na novoj funkciji već je napravio što nitko do tada nije - nadahnut govorom Ive Sanadera koji je netom prije osigurao drugi premijerski mandat, Bukarica je zapljeskao i tako postao prvi tajnik parlamentarne sjednice koji je pljeskao jednom premijeru.

On je te 2008. na mjestu zamjenice tajnika Sabora zamijenio Jadranku Blažević koja je godinama bila na toj funkciji. Ona će se na tu funkciju vratiti 2011. godine, a da bi u ovo doba prošle godine u fotelju zamjenika tajnika Sabora i tajnika sjednice Sabora opet zasjeo Ivan Bukarica.

Bukarica je 1955. rođen u Sinju. Srednju školu i Pravni fakultet završio je u Splitu. Devedesetih godina bio je na vodećim pozicijama u nekoliko splitskih firmi.

Od 2004. do 2007. godine bio je načelnik Odjela za upravno-pravne, personalne, opće poslove, poslove pismohrane, poslove centralnog servisa, informatike i telekomunikacija u Uredu za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Prema imovinskoj kartici iz siječnja prošle godine, Bukarica je primao bruto plaću od 25.609, odnosno 15.109 kuna neto. On i supruga u vlasništvu imaju kuću, stan u Splitu, stan u Zagrebu, apartman na Šolti i nekoliko gospodarskih objekata.


 

Pročitajte više