Tko je smijenjeni Filipović? Čovjek koji, doslovno, nije znao prijeći cestu

Foto: Dusko Jaramaz_PIXSELL/HINA

Davor Filipović više nije ministar gospodarstva. Premijer Andrej Plenković ga je smijenio nakon izbijanja nove velike afere u vlasti. Nacional je, podsjetimo, objavio transkript u kojem Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević, prema tvrdnjama tjednika, reketari lokalnu Mrežu TV. 

Plenković ga je na mjesto ministra postavio u proljeće lani nakon što ga je neuspješno kandidirao za gradonačelnika Zagreba. Filipović je na tim izborima završio četvrti u prvom krugu. Ispred njega bila je i Jelena Pavičić Vukičević, nekadašnja zamjenica Milana Bandića.

Plenković ga je nakon tog neuspjeha prvo nagradio mjestom u Nadzornom odboru INA-e, a potom je zaključio da je čovjek sposoban za obavljanje ministarske dužnosti.

Filipović je inače rođen 1984. u Sarajevu. Kao mladić je igrao košarku i studirao u SAD-u, a na Ekonomski fakultet je došao uz pomoć bivšeg dekana Darka Tipurića.

Filipović izvaljivao gluposti, a Plenković ga nazivao space shuttleom i nagradio i ministarskom funkcijom

Plenković je javnost uvjeravao da je Filipović "profesor, sportaš, pristojan te ima i sportsku drskost", no jedino što je zagrebačka javnost vidjela je tip koji ne prestaje izvaljivati gluposti. Čak je u jednom trenutku zbog dezorganiziranosti svoje kampanje i Filipovićeve nakane da predizborni događaj održi u dvorištu jedne od škola, što je protuzakonito, bila pozvana policija. Najavljivao je Filipović i da će se u Hrvatskoj proizvoditi cjepivo protiv raka, a to je samo jedna od briljantnih izjava Plenkovićevog miljenika. 

Ostat će zapamćeno i to što je, također u kampanji za gradonačelnika Zagreba, rekao da  Balaševića nikad nije slušao te da je jedina njegova pjesma koju zna Nikad kao Bane i nehotice sjajno opisao samoga sebe. Naime u njoj Balašević opjevao kolegu iz razreda koji je, zahvaljujući ulizivanju, a vjerojatno i politici jer vješto diže ruke, postao utjecajan član društva kojega guraju po televizijama, ima šofera i Mercedes.

U nekoj drugoj zemlji takva bi spektakularno grozna kampanja značila kraj nečije političke karijere, u HDZ-ovoj Hrvatskoj ona je za Filipovića zapravo bila odskočna daska na nove, izdašno plaćene pozicije. Plenković ga je nagradio i ministarskom pozicijom, nakon što ga je gorljivo branio u gradonačelničkoj kampanji, nazivajući ga, doslovno, space shuttleom.

Ne treba zaboraviti ni da je Plenković optuživao i medije da su se urotili protiv Filipovića i da mu namjerno pogrešno izgovaraju ime jer ga je neki novinar jednom nazvao Damirom, a ne Davorom. Izazvao je to da ga se u javnosti počne nazivati svim imenima na slovo D osim onoga koje mu je na osobnoj. 

Plinska afera

Kao ministar vjerojatno će ostati najviše zapamćen po tome što se u njegovo vrijeme dogodila velika plinska afera koja nikad nije dobila rasplet. HEP je, podsjetimo, odlukom Filipovića i vlade sav plin proizveden u Hrvatskoj morao kupovati po točno određenoj cijeni, koja je s vremenom postala viša od tržišne.

Stvorili su se viškovi plina koji se više nisu imali gdje skladištiti pa ih je HEP onda prodavao ispod svake cijene. Šteta je milijunska, a točan iznos štete nikada nismo saznali. Plenković je tada odbijao smijeniti Filipovića, a iako je izričito rekao da će javnost dobiti više informacija o aferi, nedavno je izjavio da se tu nema što više rasvjetljavati.

Filipovićeve glupave izjave nisu prestale ni u ministarskom mandatu. Gurao je zabranu rada nedjeljom, a onda kao njen benefit naveo - demografiju.

"Obitelj je temelj hrvatskog društva i u konačnici više slobodnog vremena i obitelji može se u perspektivi reflektirati na demografske izazove s kojma se susrećemo", izjavio je, ozbiljno, Davor Filipović.

Nije znao prijeći cestu na semaforu

Javnost će Filipovića možda ipak najviše po anegdoti koju je sam ispričao - da u Americi kao pješak nije znao prijeći certu na semaforiziranom raskrižju. 

"Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj, pa i na prelazak ulice. Tako sam jednom 15-20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila", povjerio se kameri.

Takav Filipović Plenkoviću je bio dobar za mjesto ministra. Nije znao prijeći cestu, ali u Hrvatskoj je bez problema postao ministar.

Kako je Matijanić pisao o Filipoviću

U nastavku teksta prenosimo dio onoga što je veliki Vladimir Matijanić napisao krajem travnja 2022. godine o Filipoviću i o vladi u kojoj je Filipović (bio) ministar:

Identitet čovjeka koji je prije 20 godina spasio aktualnu Plenkovićevu nadu nažalost nikad nećemo doznati. Još gore, on nikada neće saznati što je uradio. Da nije naišao, nesretni Filipović bi čekao, čekao i čekao, prolazile bi tako preduge minute, možda i poneki sat, pa bi se u neko doba ukazao tim socijalne službe pojačan stručnjacima za punoljetne osobe koje ne znaju samostalno prijeći cestu.

Uhvatili bi budućeg hrvatskog ministra blago za nadlakticu, izmjerili mu tlak, njihali prstom pred očima, osvjetljivali zjenice, a potom ga adekvatno zbrinuli. I njegova ministarska zvijezda vjerojatno nikad ne bi zasjala. 

No, Amerikanac je naišao, rutinski pritisnuo dugme kakvih je na splitskim semaforima bilo još osamdesetih godina prošlog stoljeća i pred našim se Danijelom Filipovićem ukazao novi svijet. Druga strana ulice kao novi početak. Kao dokaz da se može ako te netko vodi.

(...)

Kakva su, pak, Plenkovićeva gospodarsko-razvojna očekivanja kad ih prepušta čovjeku koji je prije dva desetljeća samo želio prijeći pustu ulicu, neka ovoga puta bude prepušteno mašti čitatelja. Ovo nam se čini ludom premijerovom hrabrošću, nešto većim rizikom nego da je u Banske dvore dopremio košaru punu kraljevskih kobri.

Sva je prilika da bi Dane Filipović u vladi mogao oživjeti duh Ivice Kirina, Sanaderova ministra unutarnjih poslova, poznatog po tome što je YouTube nazvao jubitom. Dobro, Dario Filipović nije imao baš takvih lapsusa - listu njegovih besmislica izostavili smo iz ovog teksta - no, nije zabilježeno ni da Kirin nije znao čemu služi dugme na semaforu.

Pročitajte više