Tko je splitski huligan kojeg su pregazila tri auta?

Screenshot: Youtube

ANTE FIRIĆ, 27-godišnji Splićanin koji je poginuo na autocesti kod Ivanić-Grada, postao je poznat nakon što je na snimkama i fotografijama bio najvidljiviji od svih sudionika nezapamćenih nereda na utakmici Partizan - Crvena zvezda 13. prosinca prošle godine. Njegovo lice i ozlijeđeno tijelo bili su u prvom planu svih vijesti i izvještaja o kaosu u Beogradu.

Neredi i fajt nezapamćeni čak i u bogatoj povijesti takvih događaja na utakmicama Partizana i Zvezde

Tijekom beogradskog derbija na Partizanovu stadionu, frakcija navijača tog kluba pod imenom Vandal Boys izvršila je napad na tribinu kojom vlada skupina pristalica istog kluba pod imenom Alcatraz. Do ovog napada došlo u 15. minuti, u istom trenutku kada su na drugom kraju stadiona Delije počele bakljadu. Partizanovci na stadionu bili su uvjereni da se zato radi napadu navijača Zvezde na tribinu navijača Partizana. Manja skupina koja je upala na jug uniformirana, u identičnim crno-bijelim majicama s kapuljačom, zahvaljujući početnom iznenađenju te naoružana bakljama i remenjem, potisnula je daleko brojnije pripadnike Alcatraza na tom dijelu stadiona. 

Međutim, kada su se oni sabrali i prestrojili, krenuo je stampedo koji je prerastao u linč napadača na tribinu. Pritom su oni koji su upali u sjedište veće od dviju frakcija Grobara prošli užasno. Nakon što ih je masa stjerala uz ogradu tribine pretučeni su, opečeni bakljama i skinuti, neki od njih do gola, a odjeća im je zapaljena. Zatim su izbačeni na atletsku stazu. Većina navijača Partizana na stadionu i dalje je bila uvjerena da su pretukli, skinuli do gola i s tribine izbacili zvezdaše pa su njima, tada okupljenima na tartanu ispod južne tribine, skandirali "Ubij Cigana", što je pogrdni naziv za navijače Zvezde, pri čemu su ih gađali petardama i topovskim udarima.

Poraženi napadači prošli su užasno
 
Tamo ih je čekala hitna pomoć, ali i žandarmerija kako bi ih identificirala. Tada je utvrđeno da je napad djelo Vandal Boysa, odnosno da je riječ o obračunu dviju frakcija navijača Partizana. Izvještaji srpskih medija uživo još uvijek su bili proturječni. S obzirom na to da napadače na tribinu koje su kamermani i fotoreporteri najviše snimali nisu mogli prepoznati kao pripadnike Delija ili neke od frakcija Grobara, jedni su pisali i javljali da se radi o navijačima Zvezde, a drugi da je riječ o navijačima Partizana. 

Ali, tada se saznalo da su u brutalnoj tučnjavi i to kao najamnici frakcije Grobara, koja je izvršila napad, sudjelovali i Splićani. Među šestoricom njih bio je i Firić. Otkrila je to izjava snimke policijske identifikacije navijača na tartanu, nastala nakon tučnjave, ali i čitatelji iz Splita koji su nam se javili nakon što su sugrađane prepoznali na snimkama i fotografijama. Napominjali su da se ne radi o ljudima iz navijačkog ili huliganskog, nego kriminalnog miljea.

Srpski policajac zaprepastio se kada mu je sudionik tučnjave navijača Partizana rekao da je iz Splita

Kao što možete vidjeti i čuti na snimci ispod ovog pausa, prilikom identifikacije koju je obavljao policajac s kamerom, jedan napadač na navijačku tribinu Grobara na pitanje "Odakle si?" odgovara: "Iz Splita." Policijskog službenika to je očito zaprepastilo pa je, u nevjerici otkud Splićanin u navijačkom okršaju na beogradskom derbiju, ponovio pitanje. Kada je opet dobio isti odgovor, i dalje je bio vidljivo iznenađen.

S obzirom na to da je taj Splićanin bio najistaknutiji na snimkama i fotografijama nastalima nakon tučnjave, kao i na to da su vijesti i izvještaji vezani za nerede na beogradskom derbiju bile vrlo čitane na svim portalima, pa tako i na našem, ubrzo su nam se javili mnogi čitatelji iz Splita i potvrdili njegovo porijeklo i identitet.

Firić je prvi put dospio u medije nakon što je pretukao hvarskog ugostitelja

Brzo smo ustanovili da je istina i ono što su nam čitatelji iz Splita također javljali, da prepoznati sudionici tučnjave nisu navijači ili huligani, nego da su znani po drugoj vrsti problema sa zakonom. O Anti Firiću tako se prvi put pisalo nakon što je s bratom pretukao hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu šakama, kriglama i barskom stolicom. Braća Firić zbog toga su bili pritvorena mjesec dana. 

Otkud Splićani, koji nisu navijači i huligani, usred žestokog međusobnog okršaja navijača Partizana?

Antu Firića u beogradskom žestokom okršaju zajedno s njegovim ostalim sugrađanima kao borce su angažirali pučisti među Grobarima. Oni su uz pomoć hrvatskih boraca angažiranih za tu priliku upali na južnu, navijačku tribinu Partizanovog stadiona, kako bi na njoj preuzeli primat ne samo u navijačkom smislu, nego i u trgovini narkoticima.

Ovaj napad rezultirao je dakle brutalnom tučnjavom i teškim ozljedama nekolicine sudionika. Među njima i trojice od šest Splićana, od kojih je najgore prošao Firić, te katastrofalnim porazom napadača u ovom fajtu. 

Najgore je prošao od svih Splićana: Dobio je nagnječenje mozga, kontuzije glave i ozljede šake
 
Dva dana nakon utakmice istražni sudac odredio je 30 dana pritvora za Ivana Miškovića, Stjepana Mihovilovića, Hrvoja Bakovića, Jakova Podruga i Damira Tovarovića, nakon što su se svi na ispitivanju branili šutnjom. Šesti optuženi Ante Firić tada još nije bio ispitan ni pritvoren jer je morao ostati hospitaliziran na Vojnomedicinskoj akademiji. Firić je daleko najgore stradao od svih Splićana koji su sudjelovali u napadu. Dobio je nagnječenje mozga, kontuzije glave i ozljede šake. Ipak, četiri dana kasnije pridružio se suborcima u beogradskom Centralnom zatvoru.
 
Splitska šestorka teretila se za kazneno djelo iz članka 344. Kaznenog zakona Republike Srbije: nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu. Za to djelo predviđene su zatvorske kazne od šest mjeseci do pet godina za sudionike, ali i do 12 godina za vođe grupe koja se nasilnički ponaša. Ako je navedeno djelo izvršeno u grupi (što ovdje jest slučaj), zapriječena je kazna od jedne do osam godina zatvora, dok se kazna od dvije do 12 godina zatvora izriče ako prilikom nasilja dođe do onog što se također dogodilo na beogradskom derbiju - teških tjelesnih ozljeda i veće materijalne štete. 

Prijetilo im je 12 godina zatvora, Vučić je govorio da su "propjevali", ali nitko od Splićana nije dobio više od šest mjeseci
 
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji se ponaša kao, ali i de facto jest, "vladar" te države, odmah nakon nereda naglasio je da će svi sudionici velikih nereda biti kazneno gonjeni, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Iz Kube, gdje se nalazio u posjetu, poručio je da su "neki Hrvati već propjevali i rekli tko ih je angažirao i koliko ih je platio" za sudjelovanje u neredima. 

Ali u veljači ove godine Firić i još dvojica Splićana priznali su krivnju za nasilničko ponašanje i sklopili sporazum s tužiteljstvom u Beogradu. Firiću je time potvrđena kazna od šest mjeseci zatvora, koju je odslužio u Sremskoj Mitrovici, te petogodišnja zabrana ulaska u Srbiju. 

Pročitajte više