Tko je tajkun čiji hotel je danas reklamirao Zdravko Mamić?

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

MALO tko bi danas htio vezati svoje poslovanje za Zdravka Mamića.

Zvuči zbilja teško naći poduzetnika koji bi osuđenika za izvlačenje novca iz nogometnog kluba uzeo za maskotu hotela, ali eto - dogodilo se i to. Za vrijeme današnje presice, iza glave koja je zamračila milijune provirivao je logo tvrtke Mepas. 

> VIDEO Bjegunac Mamić: Podmićivao sam Sessu, sucima iz Osijeka sam dao 500.000 eura

Roll-up plakat s pet zvjezdica i imenom hotela organizatori su, da su htjeli, mogli pomaknuti metar udesno ili ulijevo, mogli su ga složiti, gurnuti ispod stola, odložiti u šupu, nagurati iza vrata, odvući u obližnji zahod ili jednostavno baciti s balkona. Ali nisu. 

Reklama je stajala točno iza zalizane kose bjegunca čija press konferencija je danas glasno odjeknula u Hrvatskoj, ali i regiji. Vlasnik hotela Mepas i istoimene grupacije ovime je htio ili pokazati da doslovno i figurativno stoji iza Zdravka Mamića ili ima nevjerojatno nesposobne suradnike. 

Mamić reklamirao čovjeka koji je vlasnik Brodomerkura, Saponije, Maraske...

Tko je uopće domaćin Mamićeve presice?

Njegovo je ime Mirko Grbešić. Dolazi iz Širokog Brijega. Vlasnik je splitskog Brodomerkura, Saponije iz Osijeka, zadarske Maraske, Koestlina iz Bjelovara, prodajnog centra SMT u Širokom Brijegu te mostarskog Mepas Malla. Forbes ga je svrstavao na ljestvice najbogatijih Hrvata.

Prije pet-šest godina njegovo se bogatstvo procjenjivalo na 300 milijuna kuna. Bilo je to u vrijeme kad su Ivicu Todorića mnogi još smatrali uglednim poduzetnikom i nalazio na prvom mjestu pa je poredak najimućnijih danas definitivno drugačiji. 

Koliko je Grbešić uspješan govori činjenica je tvrtku Mepas osnovao tek 1989. godine i do danas je uspio izgraditi rijetko viđeno carstvo. Počeo je uvozom robe iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

S tvrtkom koja se ne bavi građevinom dobio posao izgradnje sveučilišta

Javljao se i na državne natječaje. Dvije godine nakon što je postao većinski vlasnik Brodomerkura Grbešić se s još tri manje tvrtke odazvao pozivu za projektiranje i izgradnju sveučilišnog kompleksa u Mostaru koje je s 50 milijuna kuna financirala hrvatska vlada.

Iako je Brodomerkur trgovačka tvrtka i nije imala građevinskih referenci, to je nije spriječilo da osvoji natječaj. Radove je obećavao otvoriti, zgodne li simbolike, Ivo Sanader.

Nacional je 2006. godine pisao da je Brodomerkurova ponuda bila 300 tisuća kuna lošija od ponude poznatog splitskog građevinara Konstruktor-inženjeringa. 

Mamić u Grbešićevom hotelu tvrdio da je nosio novac u ured šefu Vrhovnog suda

Petnaest godina kasnije, u sali Grbešićeva hotela pravomoćno osuđeni kriminalac hvali se podmićivanjem sudaca. Mamić s velikim žarom predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu naziva kleptomanom te tvrdi da mu je donosio novac u ured.

Vrhovni sud je poslije Mamićeve press konferencije poručio da Sessa "nema namjeru odgovarati ili komentirati ponovljene apsurdne i neistinite tvrdnje iznesene na konferenciji za medije u Mostaru".

> Sessa se oglasio nakon što mu je Mamić rekao da je kriminalac kojem je nosio mito

Javili smo se i upravi Mepasa ne bismo li dobili Mirka Grbešića da doznamo u kakvim je odnosima sa Zdravkom Mamićem. No do objave članka nismo dobili odgovor.

Pročitajte više