Doznajte sve o premijeru Oreškoviću: Koji su mu najveći uspjesi te čime se bavi u slobodno vrijeme

Foto: Hina

NA STRANICAMA Vlade objavljen je životopis novog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića.

Orešković je rođen 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave. Otac je četvero djece, a njegova supruga Sanja brine o dva sina predškolske dobi te dvije kćeri tinejdžerke. Kako su pisali mediji, Sanja Orešković u dobrim je odnosima s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, često ide u crkvu.

Ostavio veliku plaću

"Da se moja firma ponašala kao Sabor i satima pričala o ustašama i partizanima, davno bi propala. Došao sam kao Hrvat iz Kanade da pomognem svojoj državi. Ja sam ostavio plaću i svi me pitaju treba li mi ovo treba? Ne treba, ali tu sam. Hvala za vaš input uz kojeg ću i ja naučiti više", kazao je Orešković jučer uoči glasanja.



Profesionalnu karijeru Orešković je započeo 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora. PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).


Karijeru je započeo u tvrtki Eli Lilly and Company (RX PLUS) sa sjedištem u Torontu, gdje je bio zaposlen od 1992. do 2005. godine gdje je obnašao različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja te administrativne poslove i ekonomske poslove.



U Banske dvore stiže iz Amsterdama

Ima i hrvatsko i kanadsko državljanstvo, a trenutno prebivalište mu je u Nizozemskoj.

2005. godine prelazi u Teva Canada, gdje je radio sve do 2009. godine kao glavni financijski direktor. 2009. godine postaje glavni financijski direktor za područje Istočne Europe, Bliskog istoka, Izraela i Afrike u istoj kompaniji te na toj poziciji ostaje sve do 2012. godine.

2012. godine postaje predsjednik Upravnog odbora Plive, dok od rujna 2014. godine do travnja 2015. godine obnaša funkciju glavnog financijskog direktora Teva Pharmaceuticalsa za područje cijele Europe. U travnju 2015. imenovan je glavnim financijskim direktorom Tevinog globalnog generičkog poslovanja s mjestom rada u Amsterdamu.

Od 2013. do 2015. godine bio je član Nadzornog odbora u Medika d.d., od 2014. do 2015. godine predsjednik uprave Aspera nekretnina, od 2012. do 2013. godine direktor Pliva zdravlje d.o.o., od 2014. do 2015. godine predsjednik uprave Europharme. objavljenom na stranicama Vlade stoji i

U životopisu objavljenom na stranicama vlade stoji kako voli igrati golf, fotografirati, putovati i čitati.

Detaljni životopis


Obrazovanje
2008 Executive CMA, Certified Management Accountant (Ovlašteni upravljački računovođa, izvršna razina)
1992 MBA (Magistar poslovne administracije) Sveučilište McMaster, Hamilton, Ontario Područje: Financije i informacijski sustavi
1989 Diplomirani kemičar Sveučilište McMaster, Hamilton, Ontario

Radno iskustvo

travanj 2015.- sada TEVA Pharmaceuticals B.V. (član TEVA Grupe) Amsterdam

Glavni financijski direktor, Globalni generički lijekovi Vođenje financija globalnog generičkog poslovanja TEVE, pokrivajući široko područje Europe, Azije, Južne Amerike, Sjeverne Amerike i novonastalih tržišta. Odgovoran za globalno poslovanje s vrijednošću prodaje većom od 10 milijardi dolara, nakon integracije generičke kompanije Allergan uz prodaju veću od 16 milijardi dolara
 
rujan 2014.- travanj 2015. TEVA Pharmaceuticals B.V. (član TEVA Grupe) Amsterdam

Glavni financijski direktor, Europa Vođenje financija za različite skupine zemalja u Europi. U funkciji direktora u različitim odborima pravnih osoba u Europi, uz provođenje nadzora i kontrole. Regionalna prodaja 5,5 milijardi dolara. Integrirao timove zadužene za generičke poslove u Europi i specijalizirane timove za poslovne financije s ciljem pružanja učinkovitije poslovne potpore i uvida u sve relevantne lokalne, regionalne i korporativne klijente. Uveo učinkovite ključne pokazatelje uspjeha i alate za upravljanje informacijama koji su povećali transparentnost ključnih pokazatelja uspjeha, poput financijskih pokazatelja pojedinih zemalja po segmentima, terapeutskim područjima, razini usluge, dostupnosti proizvoda, tržišnom udjelu, upravljanju troškovima – na temelju najboljih praksi Osigurao izvrsne financijske rezultate u 2014. i izvediv operativni godišnji plan za 2015. godinu.

 
kolovoz 2012.- rujan 2014. Pliva Hrvatska d.o.o. (član TEVA Group), Hrvatska

Predsjednik društva Pliva Hrvatska i glavni direktor za Jugoistočnu Europu
Pliva je najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj i vodeća je u Jugoistočnoj Europi. U Plivi se provodi istraživanje i razvoj, proizvodnja aktivnih i potpuno gotovih farmaceutskih proizvoda i komercijalizacija svojih proizvoda u više od 60 zemalja u svijetu. Vodio preokret komercijalnog poslovanja u Jugoistočnoj Europi Upravljao organizacijom od 200 zaposlenika Surađivao s brojnim ministarstvima, među kojima su ministarstvo financija, zaštite okoliša, rada te znanosti i obrazovanja kako bi se pružila potpora različitim inicijativama


 
kolovoz 2009.- rujan 2012. TEVA Pharmaceuticals Croatia / Israel

Glavni financijski direktor, regija EMIA Odgovoran za uspostavljanje financijske organizacije u novonastaloj regiji nakon akvizicije velike istočnoeuropske organizacije. Područje EMIA pokrivalo je tržište Istočne Europe, Bliskog Istoka, Izraela i Afrike. Upravljao je svim funkcijama vezanima uz financije u regiji vrijednosti 1,5 milijarde dolara.
Postavio profesionalni financijski tim za pružanje potpune financijske potpore različitim tržištima

Pridonio širenju tržišta i brzom rastu prodaje i zarade
Proveo globalne procese i najviše standarde sukladnosti
PROJEKT PROLJEĆE – Jedan od 25 globalnih vođa ključne strateške inicijative za TEVU. Vođenje globalnih financija analiza strukture troškova, profitabilnosti pojedinih zemalja i segmenata pregleda portfelja i ključnih specijalističkih terapeutskih područja te mogućnosti vezanih uz bilancu TEVE.
 
kolovoz 2005.- kolovoz 2009. NOVOPHARM LTD. (član TEVA Grupe) Toronto

Potpredsjednik za financije i glavni financijski direktor
Vodio tim od 55 profesionalaca iz područja financija i informatičke tehnologije.
Brzo transformirao financijske sustave uz primjenu aplikacija za analizu prodaje prema kupcima, distribucijske kanale i proizvode. Prebacio fokus prodaje na upravljanje bruto maržom, poboljšavajući na taj način profitabilnost.
Rast prodaje i profita od 42% te 122% u razdoblju od 2005. do 2008., uz povećanje profitabilnosti za sedam postotnih bodova u istome razdoblju.
Prepoznati vođe u implementaciji Oracle ERP – financije i proizvodnja.
Aktivno uključen u Kanadsku udruženje proizvođača generičkih lijekova pružajući vodstvo u kreiranju vladinih politika i onih vezanih uz farmaceutsku industriju.

 
rujan 2003.- kolovoz 2005 ELI LILLY CANADA INC., Toronto

Direktor odjela za državne i gospodarske poslove Upravljao skupinom od 16 profesionalaca usredotočenih na politike u području zdravstvene skrbi, javne i privatne zdravstvene skrbi, odnosa s dionicima, studije ekonomike zdravstva i strateško određivanje cijena.
Poticao skupine dionika na utjecaj na vladine politike i pokretanje inicijativa koje podupiru održavanje ili poboljšavanje statusa na listi proizvoda za sve regionalne planove lijekova, kako bi se zaštitilo 300 milijuna dolara od prodaje.
 
srpanj 1999.- rujan 2003. ELI LILLY EXPORT S.A. (Puerto Rico Branch), Puerto Rico

Financijski direktor Vodio preobrazbu poduzeća vrijednog 270 milijuna dolara na području koje je uključivalo Puerto Rico, Karipsko otočje, Srednju Ameriku, JI Aziju, šire područje Kine, Indiju i Japan.
Vodio organizaciju kroz težak proces restrukturiranja zbog gubitka patenta za Prozac.
Konzultant na području razvoja poslovanja na tržišta koja su uključivala Srednju Ameriku, Južnu Ameriku, JI Aziju i šire područje Kine.
 
siječanj 1997. - ELI LILLY CANADA INC., Toronto lipanj 1999.

Farmaceutska kompanija vrijedna 200 milijuna dolara

Pomoćnik direktora za financijsko planiranje i usluge Odgovoran za razvoj i provedbu dugoročnih strateških planova organizacije.
 
1995.-1997. Rx Plus Inc. (društvo-kći Eli Lilly Canada Inc.), Toronto

Zadužen za upravljanje aktivnostima vezanim uz lijekove na recept u vrijednosti od 6 milijuna dolara.
Pomoćnik potpredsjednika, Razvoj poslovanja Odgovoran za razvoj i provedbu strateških poslovnih planova za razvoj savezništava, akvizicija ili partnerstva s osigurateljima, konzultantima, velikim poslodavcima ili državom.
 
ELI LILLY CANADA INC. Toronto 1994

Rukovoditelj, Financije upravljanja zdravstvenom njegom
 
1992 Planiranje proizvodnje
 
Ostalo

Golf, fotografija, putovanja i čitanje. Predavao na Schulich Business School (međunarodni MBA)

Pročitajte više