Tko je uhljeb koji srušenoj učenici kaže da očvrsne? Ima presudu za uznemiravanje

Foto: Jurica Galoić (Pixsell)

VINKO FILIPOVIĆ, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a koji je grubo oštetio 23 pristupnika na državnoj maturi tako što ih je diskvalificirao nakon što su se potpisali na esej, formalno je na čelno mjesto ove institucije došao u rujnu 2021. godine, nakon što je prethodno bio vršitelj dužnosti. 

>> Šef tijela koje je srušilo maturanticu: Neka očvrsne. Zakon se mora poštovati

Podsjetimo, u svibnju prošle godine Upravno vijeće NCVVO-a na izvanrednoj je sjednici razriješilo Ivanu Katavić i to nakon skandala te godine s izvođenjem državne mature. Naime, kako je utvrđeno, učenicima su naknadno odobreni bodovi kako bi se ispravila "proceduralna greška" Centra, što je naštetilo čitavom procesu provedbe mature. 

Došao na mjesto ravnatelja NCVVO-a usred afere 

Naime, kod najmanje 14 učenika dodjeljivani su bodovi bez znanja predmetnih stručnih skupina. Zahvaljujući tome neki od tih učenika kasnije su prošli ispite. Bodovi su se dodjeljivali i za netočne odgovore, dok se ravnateljica NCVVO-a opravdavala da je sve radila jer je u prvostupanjskoj žalbi došlo do "proceduralne greške". 

Današnji ravnatelj prvo je tako preuzeo mjesto vršitelja dužnosti, a kasnije je, u rujnu prošle godine, izabran za ravnatelja. Tada je predstavljen kao profesor geografije koji je sedamnaest godina radio kao učitelj.

Filipović je jedan od utemeljitelja Hrvatskog školskog sindikata Preporod, gdje je deset godina bio predsjednik tog sindikata i to od 1994. do 2004. godine. 

Učitelj, sindikalist, birokrat u ministarstvima pa šef za mature

Valja naglasiti da je od 2004. do 2015. bio ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, a jedno vrijeme bio je i savjetnik u Kabinetu ministra znanosti i obrazovanja. 

Neposredno prije dolaska u NCVVO, i to od 2015. do 2021. godine, radio je kao direktor razvoja i marketinga u Školskoj knjizi. 

"Pokretač je organizacije prvog stručnog skupa o Domovinskom ratu 2008. godine te stručnog skupa o holokaustu, koji je uspješno provođen više od deset godina. Potaknuo je efikasniji sustav napredovanja odgojitelja, učitelja i nastavnika u zvanja mentora i savjetnika, modernizirao sustav natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola te osmislio Oskar znanja koji se od 2005. godine dodjeljuje učenicima državnim prvacima i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima", stajalo je u službenoj biografiji Vinka Filipovića.

Neprimjerena izjava o vršnjačkom nasilju 

"Uvažavat ću sve što je u interesu učenika, a kada je riječ o kolegama, doista želim biti inkluzivan i dati šansu svima koji žele raditi u zajedničkom cilju", rekao je Filipović po dolasku na tu dužnost. No, njegova biografija ima i tamne strane. 

Primjerice, zaboravljeno je kako je Filipović prije 10 godina izazvao popriličan skandal, kada je javno u prilogu emisije Hrvatska uživo rekao kako se vezano za vršnjačko nasilje ne može previše toga napraviti. 

"To što su djeca u školama žrtve druge djece naša je stvarnost od koje ne možemo pobjeći", rekao je Filipović dodavši da se tu “ništa ne može učiniti". U to vrijeme Filipović je bio ravnatelj tadašnje Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Hvalio se da s disciplinom učenika nije imao problema 

Naime, struka je bila užasnuta tim stavom smatrajući kako je Filipović svojim izjavama "pokazao srednji prst svim učiteljima koji u svojim učionicama pokušavaju održati red, ali i svim žrtvama nasilja, dosadašnjim i budućim, te njihovim roditeljima". 

Filipović je imao još jedan gaf, i to također gostujući na HTV-u kada je u emisiji Nulta točka izjavio "da bi učenike, koji ometaju nastavu, za kaznu trebalo ispitati pred pločom", što je ocijenjeno kao kršenje nekoliko pravilnika kao i većine pedagoških standarda. Filipović je u toj emisiji izjavio i da, dok je radio u školi, on s disciplinom učenika "nije imao problema".

Izdao sindikat? 

"O tome što se točno dogodi čovjeku kad s terena zasjedne u fotelju vjerojatno bi se mogli napisati traktati. U slučaju Vinka Filipovića mnogo je toga izrečeno, između ostalog, i o njegovom prelasku iz Preporoda u Agenciju. Jedni kažu da je jednostavno izdao sindikat radi vlastite materijalne koristi, drugi da je bio idealist koji je vidio priliku dobiti moć da nešto promijeni na bolje. Koji je točno motiv bio u pitanju, vjerojatno nitko nikad neće shvatiti sa sigurnošću", stajalo je tada u javnoj reakciji udruge Nastavnici organizirano na Filipovićeve izjave. 

Tada je ta udruga tražila da Filipović preuzme odgovornost za vlastite izjave. 

Presuda za uznemiravanje

No do sada najveća mrlja u karijeri Vinka Filipovića je presuda nakon što je dokazano da je kao ravnatelj u  Agenciji za odgoj i obrazovanje uznemiravao tadašnju zaposlenicu. Državna agencija je zbog toga morala isplatiti preko 60.000 kuna.

Pravomoćnu presudu Općinskog radnog suda u Zagrebu s kraja travnja 2019. objavio je Telegram. Filipović je diskriminirao kolegicu na radnom mjestu, na temelju njenog članstva u Sindikatu i Radničkom vijeću, zbog čega je ona kroz duži vremenski period trpjela “jake duševne boli, strah, nelagodu i neprijateljsko okruženje”.

U NCVVO-u tvrdili su kako presuda nema posljedice na današnji Filipovićev radni odnos.

Maturantici srušenoj zbog eseja poručio da "očvrsne"

Što se pak tiče slučaja maturantice Laure Mikić, koju je Filipovićev NCVVO srušio na državnoj maturi jer se potpisala na esej, ravnatelj tog državnog centra poručio joj je da - očvrsne.

"Ja bih joj poručio da pokuša imati snage i da nadvlada jednu situaciju u kojoj se našla i da iz toga očvrsne i shvati da se u životu događaju stvari koje možda osobno doživljavamo kao uperene protiv nas, ali isto tako shvatit će da se u svakom društvu moraju poštovati pravila i zakoni jer je to jedino jamstvo da će društvo biti bolje. U suprotnom idemo u anarhiju", rekao je nedavno Filipović.

Pročitajte više