Tko su borci iz čeličane Azovstal?

Screenshot: Telegram

VLADIMIR PUTIN je naredio ruskim vojnicima da ne jurišaju na čeličanu Azovstal rekavši im da blokiraju područje kako čak ni "muha" ne bi mogla pobjeći.

Masivna čeličana postala je posljednji bastion ukrajinskog otpora u Mariupolju. Ali tko su borci koji su ostali unutra?

36. brigada marinaca skrivena je u postrojenju. U srijedu je njezin zapovjednik bojnik Serhij Volina rekao da se njegove trupe neće predati, ali je zamolio za međunarodnu pomoć za 500 ranjenih vojnika i stotine žena i djece za koje je rekao da se skrivaju s njima u čeličani.

Britanci Aiden Aslin i Shaun Pinner, koji su branili Mariupolj i koje su ruske snage zarobile prošlog tjedna, bili su pripadnici brigade.

 

Druga postrojba u čeličani je brigada Azov, koja je dobila ime po Azovskom moru koje povezuje Mariupolj s ostatkom Crnog mora. Azov je milicija povezana s krajnje desnim nacionalistima koja je kasnije uključena u Ukrajinsku nacionalnu gardu. Procjenjuje se da broji oko 900 članova.

Marinci su se prošlog tjedna udružili s Azovom u Mariupolju.

Nejasno je koliko je ukrajinskih vojnika ostalo u tvornici, iako je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da ih ima više od 2000.

Azov je jutros na Telegramu objavio da je posljednjih dana uništio tri ruska tenka, dva borbena vozila pješaštva i oklopni transporter "unatoč iznimno teškoj situaciji".

Pročitajte više