DONOSIMO NJIHOVE BIOGRAFIJE Tko su ljudi koje HNS predlaže za ministre?

Foto: Davor Puklavec, Igor Soban, Davor Visnjic/PIXSELL

HNS je nakon najave koalicije s HDZ-om najavio kako će predložiti tri ministra. Tako bi Predrag Štromar preuzeo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ranko Marijan Ministarstvo pravosuđa, a Blaženka Divjak Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.


Donosimo vam njihove biografije.

Predrag Štromar - novi potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva


Predrag Štromar rođen je 1969. godine u Varaždinu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a od 2009. godine do prošle nedjelje bio je varaždinski župan. Zamjenikom župana postao je 2005. godine

Štromar je od 1993. bio zaposlen u tvrtki Prehrana u Varaždinu, sve do 2002. godine kada postaje direktor poslovnog centra u Varaždinu te na tom mjestu ostaje do 2008. godine. Bio je član dvaju nadzornih odbora, najprije u Varkomu, a potom u trgovačkom društvu Garancijske agencije Varaždinske županije.

2012. godine imenovan je za člana Upravnog vijeća Hrvatskih voda, a iste godine predložen je i za imenovanje novog člana Nadzornog odbora Jadranskog naftovoda d.d.

Od 2012. godine predsjednik je Županijske organizacije HNS-a, a od 2004. godine bio je potpredsjednik. Od 2004. do 2008. bio je predsjednik nadzornog odbora HNS-a, a od 2001 član Predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije. U stranci je od 1991. godine.

U njegovoj biografiji stoji kako ga je 2007. godine odlikovao predsjednik Mesić, odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu za uspješno provođenje projekta javno-privatnog partnerstva kod izgradnje škola.

Blaženka Divjak - ministarstvo znanosti i obrazovanja


Blaženka Divjak rođena je 1967. godine, a 1989. godine diplomirala je matematiku i fiziku na PMF-u. 1993. godine magistrirala je na PMF-u, dok je 1998. godine doktorirala na istom fakultetu. Profesorica je na Fakultetu organizacije i informatike, a bila je i prorektorica za studente Sveučilišta u Zagrebu.

2014. godine kandidirala se za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu, ali izgubila je od Borasa. Objavila je 50 znanstvenih i 30 stručnih radova, izlagala je na 50 znanstvenih konferencija i 60 stručnih skupova. Autorica je 7 knjiga, od čega su dva sveučilišni udžbenici.

Koordinirala je 14 nacionalnih i međunarodnih znanstvenih razvojnih projekata te je u još 15 sudjelovala kako suradnik. Članica je 15 međunarodnih i nacionalnih organizacija.

Ranko Marijan - ministar pravosuđa


Sudac je kaznenog odjela Vrhovnog suda, od 2004. godine. Rođen je 1954. godine u Karlovcu. Diplomirao je 1978. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a bio je sudac Općinskog i županijskog suda u Zagrebu. Bio je zamjenik ministra pravosuđa, uprave i lokalne samouprave od 2000. do 2001. godine, dok je na mjestu Vrhovnog suca od 2004. godine.

Na stranicama Vrhovnog suda, u njegovoj službenoj biografiji navodi se kako je predsjednik Državnog izaslanstva Republike Hrvatske izlagao na europskim i svjetskim konferencijama o pretpostavkama neovisnosti pravosuđa, učinkovitosti sudskog postupka i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te kako je bio i aktivni sudionik domaćih i međunarodnih stručnih savjetovanja.

Član je radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu više Nacrta prijedloga izmjena i dopuna zakona.

Pročitajte više