Index doznaje: Todorić bonovima Konzuma plaćao odvoz smeća u Sinju!

DOK KERUM Splićanima prijeti ovrhom za neplaćenu komunalnu naknadu, u sinjskom komunalnom poduzeću Vodovod i Čistoća pružili su mogućnost najvećem hrvatskom kapitalisti Ivici Todoriću da dug za odvoz smeća umanji za maržu u svojim prodajnim lancima prihvativši isplatu u bonovima koji se radnicima dijele za Uskrs i Božić.

Index je u posjedu anonimne kaznene prijave adresirane na sinjsko tužiteljstvo. Marija Vukasovića, direktora Vodovoda i Čistoće, sumnjiči se da je prihvaćanjem kompenzacije sa Konzumom pogodovao Ivici Todoriću te oštetio gradsku tvrtku. Navodi se da je propustio provesti mjere naplate te prihvatio bonove, što je po tumačenju Hrvatske narodne banke - protuzakonito!

Šteta je nanijeta jer je kroz bonove Konzum uslugu platio jeftinije za maržu svojih proizvoda. Oštećeni su i drugi trgovački lanci jer se njima nije omogućilo da plate uslugu odvoženja smeća u bonovima. Direktoru Vukasoviću na raspolaganju su stajale i prisilne mjere naplate, no on ih nije proveo pa se sumnja u počinjenje kaznenog djela, zaključuje se u prijavi. Postavlja se i pitanje zbog čega nije provedena javna nabava ako vrijednost uskrsnica i božićnica prelazi 70 tisuća kuna na godišnjoj razini.

Direktor: Duguje i Konstruktor pa nismo išli sa ovrhom 

U kraćem telefonskom razgovoru s direktorom Vukasovićem pokušali smo doznati zbog čega nije inzistirao da Todorić plati, kao i ostali, već mu je kompenzacijom bonovima omogućeno da uštedi na marži. Pitanje je ostalo bez odgovora. Pokušali smo doznati zašto se nije išlo na ovrhu ako Konzum ne plaća. Kako Kerum u Splitu bez milosti gazi svoje sugrađane?

"Pa nije Konzum jedini dužan, da znate koliko Konstruktor duguje pa ni njima nismo išli ovrhom", pokušao je Vukasović naći razlog, no teško da se radi o primjerenoj usporedbi. Konstruktor je na koljenima, računi su blokirani, a stečaj samo što nije. Za razliku od posrnulog Konstruktora, koji nema ni za plaće, Todorićev imperij sve je veći. Kao da se nije moglo drukčije nego bonovima?

Darujemo radnike, ne pogodujemo Todoriću

Za cjelovitiji odgovor morali smo pričekati popodne. Evo službenog očitovanja Vodovoda i Čistoće o pogodovanju Ivici Todoriću.

"Naša tvrtka je i ove godine, kao i svake do sada posljednjih 20-ak godina, podijelila radnicima bonove uoči Uskrsa u vrijednosti od 400 kuna po radniku. Pravilnikom o porezu na dohodak definirano je da poslodavac može svom djelatniku u tijeku godine dodijeliti neoporezivo dar u naravi do 400 kuna sa uključenim PDV-om. Davanje dara u naravi utvrđeno je kao materijalno pravo radnika, kako je to regulirano ugovom o radu i Pravilnikom o radu. Prema članku 10. Zakona o javnoj nabavi, koji regulira izuzetke od primjene zakona, taj zakon se ne primjenjuje na ugovore o radu, a kako smo naveli, pravo na dar u naravi je materijalno pravo radnika koje proizlazi iz ugovora o radu. Konzum je trgovački lanac s kojim naša tvrtka ima poslovne odnose te postoje međusobna potraživanja i obveze. U konkretnom slučaju naše potraživanje prema Konzumu namireno je zakonom propisanim načinom plaćanja prijebojem, odnosno, kompenzacijom. Drugi trgovački lanci imaju znatno manje račune prema nama, koje redovito plaćaju tako da niti ne postoji mogućnost kompenzacije na način kako je to obavljeno sa Konzumom. Sa Konzumom uredno zatvaramo međusobna potraživanja i obaveze tako da nije bilo nikakve potrebe da se ide sa prinudnom naplatom, tj. ovrhama", stoji u odgovoru Vodovoda i Čistoće.

Specijalan status izboren neplaćanjem samo za Konzum

Osim, dakle, što se ništa ne kaže o tome da se pogoduje Todoriću za maržu njegovih proizvoda kojima je plaćeno potraživanje prema sinjskim komunalcima, u oko upada jedna nelogičnost. Drugi trgovački lanci imaju znatno manje račune, nego Konzum i plaćaju redovito pa nema potrebe za kompenzacijom. Iz toga proizlazi da Ivica Todorić nije uredan platiša poput kolega već se dugovi gomilaju i čine se nerješivima, što je preduvjet da bi se počelo razmišljati o kompenzaciji.

Kako je onda moguće da se "uredno zatvaraju međusobna potraživanja pa nema potrebe za prinudnim naplatama, tj. ovrhama"? Očito je da ovakav "skladan" odnos sinjske komunalne tvrtke i Konzuma traje nešto dulje pa se potraživanja uredno zatvaraju bonovima, svakako na veliko zadovoljstvo Todorića, koji je neplaćanjem evidentno izvukao višestruku korist. Tko je drugima kriv što im računi nisu toliki i što uredno podmiruju obaveze pa ne konkuriraju za specijalni status namijenjen velekapitalistima prvog reda. 

Gradonačelnik: Sve je po zakonu

Kratko smo se čuli i sa gradonačelnikom Sinja Ivicom Glavanom. Ni od njega odgovora zašto kompenzacija bonovima, a ne prisilna naplata. "Kaznena prijava je anonimna, i to dosta govori. Vjerujem svom direktoru. Konzum je najveći dužnik, dio je platio u bonovima, a dio u novcu. Podjela bonova je zakonski usklađena sa kolektivnim ugovorom", kazao nam je Glavan.

Prijavljeno i gnojivo

U prijavi se inače problematizira i nabavka repromaterijala u sinjskom Hipodromu. U tri godine je navodno nabavljeno više od 600 tisuća kuna vrijednog gnojiva i aparature, što znači da je trebalo ići na javnu nabavu. Problem je i sa samim gnojenjem. Umjesto na javnim površinama, završilo je na sportskim terenima, što nije u skladu sa odlukom Gradskog vijeća. 

U Vodovodu kažu da sa Hipodromom imaju tri ugovora koji se odnose na nabavu proizvoda hortikulture, alata i gnojiva. Ugovori su vrijednosti ispod 70 tisuća kuna pa nije bilo potrebno za postupkom javne nabave. Ipak su prikupljene još neke ponude, koje nisu bile dovoljno konkurentne. U 2011. godini, promet sa Hipodromom iznosio je 153 tisuće kuna.

Pročitajte više