Todorić odgovorio Mercatoru: Dođite na sastanak u Zagreb!

SLOVENSKI ministri ponovno su jučer kritizirali mogućnost ulaska Agrokora u Mercator preuzimanjem dionica od prezadužene Pivovarne Laško. Najveće negodovanje izrazili su ministrica gospodarstva Darja Radič i ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Radič je sinoć u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije kazala kako postoje brojne povoljnije opcije od prodaje tih dionica Agrokoru koji nije klasično trgovačko poduzeće, već koncern s polovicom hrvatske prehrambene industrije. Ocijenila je da je Mercator jedan od rijetkih slovenskih poduzeća koje može opstati na području regije te je pozvala ostala slovenska poduzeća da otkupe dionice Mercatora. Kao alternativnu navela je i mogućnost reprogramiranja kredita Pivovarni Laško kako ne bi imala potrebe prodavati dionice Mercatora.

Židan, pak, drži kako bi takav potez bio udarac slovenskoj prehrambenoj industriji i poljoprivredi u kojoj radi 80.000 ljudi, jer se, kako je kazao, preko Mercatorova lanca plasira 40 posto te proizvodnje. Preuzimanjem bi se, smatra, ugrozili slovenski proizvođači hrane i slovenska radna mjesta u Mercatoru, a kako je Agrokoru cilj povećanje kapaciteta za plasman hrvatske prehrambene industrije i rješavanje vlastiti financijskih teškoća preko Mercatora, time bi bila ugrožena i slovenska poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija.

Židan je i prije tri dana kazao kako očekuje da će regulatorne agencije preventivno djelovati jer je Agrokor pogrešan kupac ističući kako se taj koncern i do sada prema slovenskim prehrambenim proizvodima ponašao gotovo neprijateljski.

Todorić odgovorio Mercatoru: Dođite na sastanak u Zagreb

Ivica Todorić odgovorio je na pismo Žige Debeljaka, čelnog čovjeka Mercatora koji je predložio da Mercator preuzme Konzum. Todorić poziva Debeljaka idući tjedan u Zagreb na sastanak, a Debeljak i Mercator ističu kako će vrlo rado doći i s Agrokorom započeti pregovore o preuzimanju njihovog Konzuma.

Finance: Iz vsega tega najverjetneje ne bo nič

Banke bi mogle pritisnuti prezaduženog Ivicu Todorića da proda trgovine Konzuma u Hrvatskoj i trgovine IDEE  u Srbiji Mercatoru, piše slovenski Finance. Todorić bi navodno na to i pristao ali samo za velike novce a to bi moglo biti malo više od pola milijarde eura.

Slovenski mediji pišu kako Todoriću slijede teški pregovori s bankama-vjerovnicima, koje žele smanjiti svoju izloženost u Agrokoru, zbog čega će Mercator vjerojatno ostati izvan Todorićeva imperija. Naši zapadni susjedi već danima pišu o scenariju prema kojem bi Agrokor Ivice Todorića trebao preuzeti slovenski Mercator preko Pivovarne Laško, a iz gotovo svakog teksta ili televizijskog priloga razvidan je strah od dolaska hrvatskog medijskog i financijskog tajkuna.

Slovenci upozoravaju kako je zapravo Agrokor trebao preuzeti Mercator novim kreditima pa bi zatim sinergijom od preuzimanja i prodajom dijela nekretnina slovenskog trgovačkog lanca znatno smanjio vlastitu zaduženost.

Slovenski Finance u tekstu pod naslovom "Iz vsega tega najverjetneje ne bo nič" piše da u slučaju ako ovaj scenario ne uspije onda bi možda Agrokorove banke vjerovnici a to su prije svega UniCredit i EBRD mogle pritisnuti Todorića da Mercatoru proda trgovine Konzuma i Idee. Za Todorića je to prihvatljivo ako bi za to dobio veliki iznos a to bi navodno bio iznos veći od pola milijarde eura. Mercator bi Agrokoru, piše Finance, mogao ponuditi i manjinski udio od oko 15 posto udjela u slovenskom trgovačkom lancu, a razlika bi im bila uplaćena u novcu. Za Todorića, s obzirom da mora riješiti problem zaduženosti i to je - prihvatljivo rješenje.

> Novi obrat: Mercator bi preuzeo Agrokor?

Pročitajte više