Todorićev Agrokor postao prezadužen

VELIKA svjetska rejting agencija Moody's u svome najnovijem izvješću o kreditnom rejtingu hrvatske korporacije Agrokor, u većinskom vlasništvu Ivice Todorića, navodi da bi se Agrokorov rejting mogao smanjiti zbog prevelike zaduženosti tvrtke.

Nakon što je nedavno agencija Standard&Poors snizila Agrokorov rejting sa B+ na B, isti bi potez mogla povući i agencija Moody's koja je potvrdila da je Agrokor stavljen na promatranje te je ostavila otvorenom mogućnost sniženja tvrtkinog rejtinga, piše Jutarnji list.

Sličnu je najavu prošlog proljeća dao i Standard&Poors nakon čega je agencija Agrokoru doista snizila kreditni rejtnig, te se zbog toga može očekivati da će za nekoliko mjeseci isto učiniti i Moody's.

Poslovni stručnjaci ocjenjuju da je Agrokor dobio nešto slabiju ocjenu zbog ovogodišnje kupovine hrvatskih tvrtki Belje i PIK Vrbovec, zbog čega je koncern dodatno opterećen kreditima.

U Agrokorove slabosti ubraja se i sve jača konkurencija stranih kompanija što može dovesti do snižavanja marži, a minus je i to što se koncern većinom nalazi u vlasništvu jednog čovjeka - Ivice Todorića.

Moody's navodi da Agrokor trenutno povećava kratkoročna zaduživanja kod poslovnih banaka, a ključni je problem taj što kompanija ima premalo novca za pokrivanje svih svojih kratkoročnih obveza.

Iz Agrokora, dakako, prosvjeduju zbog Moodysove najave te smatraju da je ocjena, iako još nije postala službena, nepravedna.

U poslovnim krugovima pak, piše Jutarnji list, provlači se teza kako se Agrokorov rejting snižava zbog interesa velikih multinacionalki koje bi željele preuzeti Agrokor ili barem dio njegovog kolača na hrvatskom tržištu.

Pročitajte više