Todorićev londonski odvjetnik branio je srpskog tajkuna Miškovića i stručnjak je za ljudska prava

Foto: N1, blackstonechambers.com

TIMOTHY OTTY poznati je britanski odvjetnik zaposlen u društvu Blackstone Chambers, velikoga međunarodnog iskustva, a odnedavno pomaže Ivici Todoriću da ne bude izručen Hrvatskoj. Bio je i jedan od odvjetnika Miroslava Miškovića, srpskog tajkuna koji je prošle godine osuđen na pet godina zatvora i 65 tisuća eura novčane kazne za pomaganje pri utaji poreza sinu Marku, a za malverzacije s cestovnim tvrtkama je oslobođen.

Iako se bavi svim područjima, stručnjak je za ljudska prava i građanske slobode te za međunarodno javno pravo. Pred Europskim sudom za ljudska prava sudjelovao je u više od 40 slučajeva te je u Ujedinjenim narodima bio u svojstvu savjetnika za ljudska prava. Još od sredine devedesetih godina proučavao je saslušanja Europske komisije o ljudskim pravima, mučenju, nasilnim nestancima i uništenju na jugoistoku Turske.

Gostujući je profesor na Kings College London. Najpoznatiji je po sudjelovanju u obrani zatvorenika iz Guantanama, a oko toga je 2008. i objavio komentar u Guardianu u kojemu je ustvrdio kako "zatvorenicima uz Guantanama treba osigurati pravedno suđenje ili ih pustiti na slobodu".

Otty je i dobitnik brojnih nagrada, među kojima je i ona za odvjetnika godine 2008. godine u području ljudskih prava i slobode.
 

Pročitajte više