Todorićeva lutka na koncu: Guverner Rohatinski mora dati ostavku!

KAŽE Željko Rohatinski da njegova kuća nije u vlasništvu Ivice Todorića.

I u pravu je. Ivica Todorić samo je dao novce kojima je ta kuća potom otkupljena. I to veoma jednostavnom transakcijom.

> Privatno-javni poslovi Rohatinskog i Todorića dokazi su da smo Feudalna AgroHrvatska

Formalni vlasnik tvrtke na Bukovcu bila je tvrtka guvernerove supruge. Nakon što je tri godine bilježila gubitke (čak do milijun kuna) firmi je prijetio stečaj, a time i opasnost da guverner ostane bez kuće.

Todorićevi novci za guvernerovu kuću

I tada u pomoć stiže Ivica Todorić. Za dva milijuna kuna  kupuje guvernerovu firmu i tako je zajedno s kućom spašava od propasti. Todorićevim novcem, dakle, guvernerova supruga ponovno je otkupila kuću. I eto, sve je čisto.

"Agrokor  je platio normalnu tržišnu cijenu za tvrtku, oko dva milijuna kuna, što naravno uključuje i imovinu tvrtke, dakle i kuću", objasnio je guverner Rohatinski u Novom listu. "Od tog novca od prodaje tvrtke, moja je supruga ponovno otkupila kuću kao fizička osoba i kuća je sada u njenom vlasništvu kao fizičke osobe".

Ruka ruku mije

Rohatinski i Todorić prijatelji su iz studentskih dana, a Rohatinski je svojedobno bio i zaposlenik Agrokora, ali to sada nema nikakve veze.

Bitno je samo na koje je sve načine Rohatinski kao guverner dosad izlazio u susret Ivici Todoriću. Kao i to što je Ivica Todorić spašavanjem njegove kuće, izašao u susret guverneru.

Ako ovo nije sukob interesa, onda ne znamo što jest.

Ako ovo nije razlog za guvernerovu ostavku, onda ne znamo što bi mogao biti.

U svakoj normalnoj zemlji ovo bi bio vrhunski skandal. To bi otvorilo pitanja o politici središnje banke, o guvernerovoj politici tečaja i kome je ona odgovarala, o posebnom odnosu najvećeg tajkuna i guvernera HNB-a...

Gubitak ugleda

Guverner je već doveo u pitanje svoju samostalnost najavama da će ući u politiku, a najave je pogoršavala priča kako bi iza njega stajao Ivica Todorić. No vlasnik Agrokora to je svojedobno demantirao u guvernerovo ime: "Gospodinu Rohatinskom nikad ni na pamet nije pala ideja izlaska na izbore i on sigurno neće u politiku".

Guverner se zatim pretvorio u aparat pritiska grupe oligarha na hrvatsku Vladu, pa se čak pričalo da je bez znanja Banskih dvora oslobodio 800 milijuna eura iz rezervi kako bi pomogao da tajkuni spase svoja posrnula carstva.

Lutka na koncu

I kao da sve to nije bilo dovoljno, sada se otkrilo da se guverner Rohatinski egzistencijalno vezao uz jednog, pa još i najmoćnijeg tajkuna. Prodao se Todoriću za dva milijuna kuna. (Minus milijun kuna dugova.)

Postao je i službeno tajkunska lutka na koncu. I tu je definitivni kraj njegove osobne vjerodostojnosti, kao i neovisnosti središnje banke.

To je bez ostatka skandal koji zahtijeva ostavku.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više