Togo: U sukobima 11 mrtvih, oporbenjak se proglasio predsjednikom

Oporbeni predsjednički kandidat Emmanuel Akitani Bob proglasio se u srijedu predsjednikom Republike Togo u glavnome gradu te afričke zemlje Gvinejskog zaljeva, gdje je u današnjim sukobima oporbenih prosvjednika i policije poginulo najmanje jedanaest ljudi, javljaju novinske agencije.

"Togoanci, Togoanke, obraća vam se vaš predsjednik. Da, vaš predsjednik, jer mi nismo izgubili (nedjeljne) predsjedničke izbore. Morate to znati da biste ostali mobilizirani", izjavio je Akitani Bob.

Izborno povjerenstvo proglasilo je u utorak izbornim pobjednikom kandidata vladajuće stranke Faurea Gnassingbea s osvojenih 60,22 posto glasova, dok je kandidat šesterostranačke koalicije Akitani Bob osvojio 38,19 posto, javlja agencija France presse.

U srijedu se nastavljaju sukobi prosvjednika i snaga reda i od utorka je najmanje jedanaest osoba ubijeno u nasilju otkako je povjerenstvo proglasilo pobjednikom sina Gnassingbea Eyademe koji je umro u veljači nakon što je zemljom vladao 38 godina.

Prosvjednici, stotine mladih ljudi, pohrlile su iskazati potporu Akitaniju Bobu, a vladajuću stranku optužuju za izbornu prijevaru.

Od 95 ranjenih u nemirima, prema bolničkim izvorima, 90 posto je zadobilo ozljede iz vatrenog oružja.

Nemiri stanovništva podijeljenog oko dvojice kandidata praćeni su i pljačkama trgovina i stanova. U srijedu su trgovine zatvorene jer 27. travnja zemlja slavi Dan neovisnosti iz 1960. godine.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više