Tolbert: Gotovina mora doći u Den Haag (VOA)

Generala Antu Gotovinu optužio je Haški sud i on se mora pojaviti pred Sudom, rekao je za Glas Amerike (VOA) zamjenik glavne tužiteljice ICTYja David Tolbert.

"Optužnica je podignuta na Haškom sudu i on mora doći u Den Haag", rekao je Tolbert odgovarajući na pitanje je li moguće slučaj Gotovina prepustiti hrvatskom pravosuđu.

Večernji list je u srijedu objavio kako je odbjegli Gotovina spreman odgovarati na optužbe za ratne zločine, ako Haški sud prepusti njegov slučaj hrvatskom pravosuđu.

Prema pisanju lista, Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić je početkom godine godine poslao pismo predsjedatelju Vijeća EU, luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu, u kojem navodi da je njegov klijent spreman odmah izići pred sud, ako mu se omogući suđenje pred domaćim sudom u Hrvatskoj.

Tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte predložila je do sada da se hrvatskom pravosuđu prepusti slučaj Ademi-Norac i sada se čeka da o transferu odluči sudsko vijeće Haškog suda.

"To je u ovom trenutku jedini prijedlog koji smo napravili za Hrvatsku", rekao je Talbot.

Haško tužiteljstvo je s krajem prošle godine završilo sve istrage i optužnice i Talbot kaže da će glavni cilj Tužiteljstva u ovoj godini biti da se novi optuženici dovedu pred Sud.

David Scheffer, u administraciji bivšeg predsjednika Clintona zadužen za pitanja ratnih zločina, rekao je Glasu Amerike da optuženici ne odlučuju o tome kako će biti optuženi nego međunarodna zajednica kroz Vijeće sigurnosti i Haški sud.

On je kazao kako se čini da Gotovina "želi pregovarati te da ima više povjerenja u popustljivost i rezultate hrvatskog sudstva nego Haškog suda".

"Ako doista želi surađivati, postoji vrlo civiliziran način da se pojavi na Haškom sudu", kazao je Scheffer za Glas Amerike.

"Pitanje je ima li general Gotovina dovoljno hrabrosti ili i dalje ostaje kukavica", navodi VOA Schefferove riječi.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više