Tolušić i Horvat: Spasili smo Agrokor i hrvatsko gospodarstvo

Jurica Galoic/PIXSELL

NAKON što ih je Sabor potvrdio, novi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva Darko Horvat ocijenili su kako je Vlada napravili dobar posao s lex Agrokor te daju punu podršku izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku, uvjereni da će nagodba biti sklopljena do 10. srpnja.

>> Darko Horvat je novi ministar, glasa je sam za sebe

"Ja sam i dalje ministar poljoprivrede, ali sada kao potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo koordiniram i gospodarske resore u Vladi. Osim Agrokora u fokusu, mislim da je srednjeročno i dugoročno puno važnije voditi brigu o programu reformi koje trebamo posložiti i provesti da Vlada još bolje i uspješnije funkcionira te da ispunimo sve uvjete koje Bruxelles traži od nas, a što može donijeti bolji i kvalitetniji život građanima", kazao je Tolušić.

Najavio je da će se "u najkraćem mogućem roku sastati s dobavljačima Agrokora kako bi ostvarili nagodbu". "Agrokor ima svog povjerenika koji upravlja procesima, zajedno s vjerovničkim vijećem i oni su ti koji trebaju odraditi veliki dio posla, a mi smo dali pravni okvir da se nagodba sklopi. Donijeli smo zakon koji je spasio ne samo Agrokor nego hrvatsku ekonomiju i očekujem da će nagodba biti sklopljena u predviđenom zakonskom roku", istaknuo je.

"Što se novih mailova tiče, mislim da nikakvi mailovi nemaju veze s onim što radi izvanredni povjerenik i vjerovničko vijeće", smatra Tolušić. "Nisam detektiv i ne želim se uopće baviti time, mislim da imam puno važnijeg posla", rekao je upitan što misli o mailovima grupe Borg.

Naglasio je da danas ne bismo imali Agrokor, Konzum, Belje, Vupik, Agrolagunu da Vlada nije donijela zakon. "Imali bismo zatvorene tvornice, trgovine, stotine tisuća ljudi na burzi i vjerojatno gospodarski kolaps države. Sada imamo odlično posloženu priču u smislu da tvornice i trgovine rade, vjerovnici dogovorom nalaze kompromis kako da iz svega izađu najmanje moguće oštećeni i čini mi se da je to dobar smjer", ocijenio je novi potpredsjednik Vlade.

Na pitanje o vjerovnicima koji ne žele potpisati nagodbu, Tolušić je kazao da ima vremena za sklapanje nagodbe i da na tome rade izvanredni povjerenik i vjerovničko vijeće.

Naglasio je i da "nije izabran da bi smirio tzv. desnu struju u HDZ-u". "Od 1997. godine od kada sam član stranke radimo sve da budemo jedna jedina struja, a to je struja zajedništva. To je jedino što HDZ ili bilo koji član Vlade, predsjednik Vlade ili bilo koji član stranke rade", poručio je Tolušić.

"Fabris Peruško i Irena Weber imaju podršku"

Novi ministar gospodarstva Darko Horvat je uvjerenja da će "uz punu podršku koju si potpredsjednik Tolušić i on međusobno daju, dobro surađivati".

"Mogu samo ponoviti sve što je Tolušić rekao o Agrokoru, a cijelu ćemo situaciju koordinirati i radit ćemo zajedno na Agrokoru, i u sljedećih 14 dana intenzivno ćemo se uključiti u priču o Agrokoru. Fabris Peruško i Irena Weber imaju moju punu podršku i želja svih nas je da priča o Agrokoru završi do 10. srpnja", poručio je.

"Što se novih mailova tiče po kojima su određeni dobavljači u povlaštenom položaju, u ovom trenutku to ne bih komentirao, to treba pitati Peruška i Weber. Nisam te mailove do sada vidio i ne mogu komentirati je li to pokušaj rušenja nagodbe", kazao je.

Horvatu su kolege poklonile figuricu anđela čuvara, a on je rekao da će ga ponijeti sa sobom u Ministarstvo. "Ja svaki svoj govor završavam riječima 'neka nas sve čuva dragi Bog, neka nam da zdravlja, a sve ostalo je na nama'", poručio je Horvat.

Pročitajte više