Tomac: Povjerenstvo za zelene površine marginalizirano

PREDSJEDNIK Povjerenstva Gradske skupštine za utvrđivanje prenamjene zelenih površina u građevinsko zemljište u Generalnom urbanističkom planu Zagreba Zdravko Tomac danas je ocijenio da se, nakon diskreditiranja rada, povjerenstvo sada susreće i s pokušajem marginalizacije i ignoriranja.

Tomac je izvijestio da Gradsko poglavarstvo za četiri mjeseca nije poduzelo nikakve mjere vezane za zaključke Gradske skupštine o radu Povjerenstva.

Član Povjerenstva Ivan Šikić (SDP) je stoga predložio da svi daju ostavke jer rade "Sizifov posao", no Tomac i ostali članovi Povjerenstva nisu se s time složili ustvrdivši da treba "i dalje galamiti". "Ne želimo građane, privatne investitore optuživati kao krivce, već utvrditi ponašanje državnih i lokalnih tijela i vidjeti kako oni štite javne interese", rekao je Tomac.

Ocijenio je i da se komad po komad zelenih površina naknadno legalizira i pretvara u građevinske zone. "To što svi imaju pečate, ne znači da je sve u redu", dodao je Nenad Ivanković (HIP).

Naveo je primjer gradnje u Istarskoj ulici kao "klasični slučaj neshvatljivog odnosa institucija prema park šumama u Zagrebu". Ta se parcela nalazi na području park šume Pantovčak, a skandalozno je jedno objašnjenje po kojem gradnja nije problem jer se ne vidi s glavnih prometnica, rekao je Ivanković. Također je apsurdno da se ne može utvrditi je li na toj parceli posječen stari voćnjak ili pak šuma, dodao je.

Miroslav Rožić (HSP) je nedopustivim ocijenio da postoje dva tumačenja iz dva gradska zavoda: ista parcela u GUP-u je ucrtana kao građevinska, a na karti zaštićenih zelenih zona kao zelena površina.

Za primjer čestice u Šestinama u Ulici Kelkovići iz Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša su utvrdili da je riječ o bespravnoj gradnji.

Tomac je zaključio kako Povjerenstvu nije u cilju arbitrirati u pojedinačnim slučajevima, već na primjerima utvrditi što se zapravo dešava u prostoru Grada Zagreba.

Pročitajte više