Tomašević krije dokumente za Manhattan. Došli smo do Norvežanina koji stoji iza svega

Foto: Hina, jarunpanorama.com

VEĆ gotovo tri tjedna pokušavamo od gradske uprave Grada Zagreba dobiti na uvid dokumente o pregovorima između gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i norveškog investitora Roberta Hagena za projekt izgradnje Jarun Panorame, poznatijeg pod nazivom Mini Manhattan. 

Naime, u manje od 50 dana Tomašević je uspio dobiti dva pravna mišljenja vezano za predmet koji traje od 2008. godine, voditi pregovore s investitorom nakon kojih su dogovorena dva aneksa ugovora, a koja su stavljena i izglasana na Skupštini grada Zagreba. Sve to u mjesec i pol dana.

No, Tomašević nije spreman javnosti prezentirati ni jedan ključni dokument. 

Sve u 50 dana 

Podsjetimo, projekt Mini Manhattana obuhvaća izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa na 35 tisuća metara četvornih, a Tomašević je prezentirao javnosti kako je na kraju nevoljko pristao na projekt u strahu od izgubljenih sudskih sporova ako bi bio protiv tog projekta te da je sve dozvole i privole ionako dala administracija Milana Bandića.

No, obje teze su upitne.

Naime, Tomašević već više od tri tjedna ne želi nam pokazati upozorenje od investitora da će u slučaju da Grad Zagreb ne ispuni svoje ugovorne obveze sudski potraživati naknadu štete. Tvrdi tek da ga je dobio 9. ožujka ove godine.

Nakon toga zatražio je mišljenje pravne službe da investitor ima zakonsko pravo realizirati projekt u tolikoj izgrađenosti. Zatražio je nakon toga i drugo pravno mišljenje vanjskog odvjetničkog ureda koji je također potvrdio mišljenje pravne službe. Oba mišljenja, prema Tomaševiću, pokazala su da Grad Zagreb u slučaju tužbe gubi od 30 do 50 milijuna eura. Te iste dokumente taji i od novinara, ali i od vijećnika u Skupštini grada Zagreba.

U pregovorima i bogata mama HDZ-ovaca koji su muljali s covid-potvrdama

Upozorenje investitora Gradu Zagrebu najvjerojatnije je došlo iz odvjetničkog ureda Sanje Mihalić čiji je suprug HDZ-ovac Anđelko Mihalić, a sin HDZ-ovac Filip Mihalić, čije se bogatstvo našlo u središtu interesa javnosti nakon objave afere oko muljanja s covid testovima.

>> Luksuzni stanovi u Zagrebu, kućerina… HDZ-ovac i sin nemaju ništa, sve je na mamu

Naime, do Roberta Hagena došli smo upravo preko ureda Sanje Mihalić koja tvrtku Rotor Jug, investitora ovog projekta, zastupa u više sudskih predmeta. Da ne bi bilo eventualne zabune da je Hagen njihov klijent potvrđeno nam je i u telefonskom odgovoru.

Dozvole za projekt izdavala i Tomaševićeva birokracija 

Upitna je i druga Tomaševićeva teza kako su sve odluke ionako bile Bandićeve. Uvidom u odluke Tomaševićeve administracije razvidno je kako dozvole za taj projekt nije izdavao samo Bandić, već i Tomašević, tako da je u njegovom mandatu u studenom 2021. godine odobreno fazno građenje poslovne građevine s hotelom i trafostanicom koja se sastoji od 4 podzemne etaže garaža, 3 nadzemna volumena te građenje konstrukcije za zaštitu građevinske jame kao prve faze građenja dviju građevina stambeno-poslovne građevine.

Podsjetimo, Tomašević je postao gradonačelnik u svibnju 2021. godine, a dozvole su izdane pet mjeseci kasnije. Vijećnik Renato Petek uvjeren je kako Tomaševiću u slučaju Mini Manhattana klecaju koljena te ovaj slučaj uspoređuje s onim kad je pokleknuo kod slučaja Pripuz.

No, krenimo redom.   

Mini Manhattan zapravo je naziv za stambeno-poslovni kompleks u Zagrebu kraj Jadranskog mosta gdje bi se na 35 tisuća četvornih metara trebalo graditi čak 7 nebodera i hotel. Na jednom dijelu predviđena je gradnja pet nadzemnih volumenskih cjelina, od čega su četiri stambena nebodera od 20 katova s oko 340 stanova, a na drugom dijelu tri nebodera različitih visina, s 38, 16 i devet katova te s četiri podzemne etaže. 

U srednjem je planiran hotel s četiri zvjezdice i 240 soba, konferencijskom dvoranom i popratnim sadržajima. O projektu Rotor Jug pisalo se i u medijima, u kontekstu pogodovanja oko prodaje gradskog zemljišta privatnom investitoru iz Norveške. 

Tomašević: Ne bismo podržali ovakav projekt 

Sama ideja o projektu krenula je još 2008. godine i od tada se smatra primjerom preizgrađenosti. Urbanistički plan uređenja (UPU) za projekt Jarun Panorama izglasala je Gradska skupština Grada Zagreba još 2008. godine. Izglasan je i Urbanistički plan uređenja, devet godina kasnije izdane su lokacijske dozvole Grada, a 2018. godine Gradska skupština prodala je gradsko zemljište privatnom investitoru. 

"Ovim koracima tadašnja je gradska vlast omogućila privatnom investitoru da dobije pravo na gradnju i realizira projekt", stoji u priopćenju koje potpisuje Tomašević, a u kojem objašnjava zašto su ustuknuli pred ovim projektom iako smatraju da je ovakav UPU omogućio preveliku izgrađenost na tom području. 

"Mi sami takav plan ne bismo predložili niti bismo podržali ovakav projekt", stoji u tom priopćenju. Tomašević se u tom priopćenju poziva na to da se investitor 9. ožujka ove godine preko odvjetničkog društva obratio Gradu Zagrebu s upozorenjem da će u slučaju da Grad Zagreb ne ispuni svoje ugovorne obveze sudski potraživati naknadu štete. 

Tomašević tvrdi da su mu tako savjetovali pravnici. Koji? 

Tomašević kaže da mu je pravna služba savjetovala da pristane na uvjete jer bi Grad Zagreb u slučaju tužbe mogao platiti od 30 do 50 milijuna eura. Tvrdi i da je od vanjskog odvjetničkog ureda zatražio dodatno mišljenje te da se ono poklapa s mišljenjem pravne službe. 

 

VIDEO: Stanko Kordić gradski pročelnik Ureda za prostorno uređenje spominjao je na Skupštini kako se u dva pravna mišljenja spominje potencijalna šteta od desetak milijuna kuna i više. Gradonačelnik Tomašević u priopćenju tvrdi da je procijenjena šteta, koja se spominje u tim istim mišljenjima 30-50 milijuna eura.

Te dokumente zatražili smo prije 20 dana, no postalo je jasno da ih nikada nećemo dobiti. Nisu ih dobili ni vijećnici u Skupštini. Ako je Tomašević zaista platio mišljenje vanjskog odvjetničkog ureda, onda ga je morao platiti gradskim novcem i morao je ostati "trag", no Tomašević ne želi reći ni koga je za to angažirao. 

No, vratimo se na tvrtku Rotor Jug koja stoji iza ovog građevinskog projekta. Kako smo istražili, iza tvrtke Rotor Jug stoji Norvežanin Robert Hagen, a gotovo sve njegove investicije u Hrvatskoj nisu se pokazale dobrima. Hagen gotovo nikako ne daje izjave hrvatskim medijima, njegova tvrtka nema službeni broj telefona, nema ni stranice te tvrtke, a ni adresa nije prava. 

Do Hagena došli preko odvjetničkog ureda Sanje Mihalić

No, do Hagena smo ipak uspjeli doći preko odvjetničkog ureda Sanje Mihalić i to nakon dva tjedna.

Na službenim stranicama projekta Jarun Panorama, a koje od nedavno više nisu aktivne, odvjetnica Mihalić navodi se kao druga osoba projekta, odmah ispod direktora Hagena i to kao pravni savjetnik. Kako stoji na stranici, Mihalić surađuje s norveškim investitorima od 2010. godine, a njen glavni fokus je rješavanje pravnih pitanja, razvoj projekta te ishođenje potrebnih dozvola.

Isto tako, Mihalić se spominje u nekoliko sudskih spisa gdje je zastupala upravo tvrtku Rotor Jug pred sudovima u Hrvatskoj. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja  Hagen nam se ipak javio mailom nakon što smo poslali upite u taj odvjetnički ured. 

Hagen kaže da je tvrtka u 100-postotnom vlasništvu norveških investitora i od 2007. razvija projekt Jarun Panorama, a u koju svrhu je sklopljeno više ugovora s trećim osobama, uključujući i ugovore o financiranju izgradnje prometnica koji su sklopljeni s Gradom Zagrebom 2009. godine te su i dalje na snazi. 

Hagen: Nije bilo prijetnji tužbom, samo civilizirano upozorenje

"Vezano za predmetne ugovore, a imajući u vidu činjenicu da Grad Zagreb nije ispunjavao ugovorne obveze, društvo Rotor Jug d.o.o. je pisanim dopisom u ožujku ove godine pozvalo Grad Zagreb na ispunjenje preuzetih obveza, sve kako bi se spriječilo nastupanje štetnih posljedica koje bi proizašle iz povrede ugovora", odgovara Hagen u mailu dodajući da je upućeni dopis Gradu Zagrebu imao isključivi značaj pozivanja na ispunjenje ugovornih obveza, a najava mogućnosti podnošenja tužbe za slučaj da obveze ne budu ispunjene.

"To nije stoga nikakva prijetnja, već civilizirano upozorenje na značaj preuzetih obveza odnosno posljedice koje mogu proizaći radi eventualnog neispunjenja", odgovara Hagen zaključivši na kraju kako je Grad Zagreb nakon sagledavanja pravih posljedica koje bi mogle proizaći iz povrede ugovora krenuo s ispunjenjem ugovornih obveza te on i njegova tvrtka nemaju nikakvih interesa za utuženje Grada Zagreba.  

Tomašević tvrdi da je u pregovorima dogovorio smanjenje štete 

Podsjetimo da se Tomašević "pohvalio" da je Grad pokrenuo korake da smanji štetu, a vezano za izgradnju tog kompleksa. 

"Trošak za izgradnju vodovoda, odvodnje, DTK i plinovoda prebačen je s Grada na investitora", istaknuo je Tomašević dodajući da je tu i sporazum kojim se investitor obvezao da će o vlastitom trošku pristupiti izmjenama projektne dokumentacije kako bi projekt Jarun Panorama obuhvatio i poslovni prostor prikladan za obavljanje djelatnosti dječjeg vrtića. 

Te odluke, odnosno aneksi krajem travnja prihvaćeni su i na Gradskoj skupštini gdje su oporbeni vijećnici negodovali kako se Grad u ovom slučaju predao bez borbe. S obzirom na to da je prijetnja tužbom stigla 9. ožujka, a Skupština prihvatila dogovor Tomaševića i investitora 27. travnja, znači da je u manje od 50 dana Tomašević uspio dobiti dva pravna mišljenje vezano za predmet koji traje od 2008. godine, voditi pregovore s investitorom te pripremiti dva ugovora, odnosno dvije izmjene na potpis. Zvuči nevjerojatno. 

Petek: Tomaševiću klecaju koljena

"Gradonačelniku Tomaševiću ponovno klecaju koljena. Opet je pokazao veliku slabost jer je odustao od stavova i ideja koje je zastupao ranije, dok je bio u oporbi", ističe u razgovoru za Index Petek podsjetivši da je Tomašević obećao revidirati i smanjiti ovisnost poslovanja s vlasnicima velikih biznisa u Gradu, od gospodarenja otpadom do građevinskog sektora. 

"Nije odradio reviziju ugovora s privatnicima, niti donio zaokret u odnosu prema vlasnicima velikih tvrtki kada one posluju s Gradom. Nevjerojatna je i razina njegove netransparentnosti u radu i izostanak otvorene i iskrene komunikacije prema javnosti vezano uz projekt Mini Manhattan", ističe Petek naglasivši kako Tomašević kada ga se činjenicama pritisne na tu temu, nemušto "opravdava i manipulira podacima". No najznačajnije je kako Tomašević ključne dokumente i informacije skriva i ne želi ih pokazati. 

"Zaboravio’ je da su zadnje dvije dozvole za projekt Mini Manhattan izdane u studenom 2021., pet mjeseci nakon što je postao gradonačelnik", ističe Petek rekavši nam da Tomašević nedavno u Skupštini grada Zagreba nije želio odgovoriti s kime je uopće pregovarao oko projekta Mini Manhattan, tko stoji iza fonda koji će investirati u projekt tvrtke Rotor Jug te zastupnicima nije pokazao dokumente o procjeni rizika gubitka sudskog spora ako dođe do tužbe investitora zbog neispunjavanja preuzetih obveza iz ugovora o gradnji infrastrukture Grada iz Bandićeva vremena, za područje gradnje projekta. 

"Od koga je naručio i koliko platio našim novcem nezavisno vanjsko mišljenje o istom pitanju?" pita se Petek dodajući da je aktualni gradonačelnik sve znao zadnje 3 godine te je u čekao zadnji čas. 

"Jasno je da je na Mini Manhattanu Tomašević podbacio, nije iskoristio šansu izvući puno više u mogućem preprojektiranju projekta od jednog vrtića, odnosno dogovoriti se o projektu projektiranju u svrhu smanjenja preizgrađenosti. Pokleknuo je sada, kao i ranije pred Petrom Pripuzom", zaključuje Petek na kraju. 

Pročitajte više