Tomašević piše za Index: Ovo je povijesna prilika za Zagreb, ne smijemo je propustiti

Foto: Press

Index je po anketi vodećim kandidatima ponudio da napišu tekst u kojem bi obrazložili zašto bi Zagrepčani trebali glasati baš za njih... Tekstove ćemo objavljivati redom kojim smo ih dobili.

ULAZIMO u finale povijesne izborne utrke za Zagreb, ali neću vam tratiti vrijeme izlizanim sloganima koji govore koliko je sve to tek sad bitno i što smo sve nebrojeno puta prije imali prilike mijenjati, ali ćemo to ipak tek sad mijenjati.

Zagreb može toliko više od onoga što sad ima

Mogu vam, ako odvojite malo vremena, ponuditi odjek glasova s kojima sam se u proteklih petnaestak godina susretao na terenu, u svakom kutku Zagreba, od Varšavske do Jakuševca, od Sljemena do Novog Zagreba.

Svi oni odjekuju slično: Zagreb može toliko više od onoga što sad ima. Zagreb zaslužuje sretne građane koji znaju da se mogu osloniti na svoj grad, i u mladosti, i u starosti, okruženi zelenilom, parkovima i pametnim prometnicama, biciklističkim magistralama, u kojemu su gradske usluge, kultura, obrazovanje i rekreacija dostupne svima. Zagreb i svi njegovi građani i sve njegove građanke zaslužuju sposobne ljude kojima će dobrobit grada biti poziv da djeluju u javnom interesu. I neću napadati svoje oponente i oponentice, to nije moj stil, jer otpočetka vodim pozitivnu izbornu kampanju, u kojoj želim pokazati kakve Zagreb ima potencijale i kako ih možemo iskoristiti da nam svima bude bolje.

Za razliku od romansiranih biografija onih koji su karijere ostvarili u državnim kancelarijama i stranačkim hijerarhijama, svoju sam karijeru gradio na ulici, okružen ljudima, vođen idejom boljeg društva za sve.

Zato što nikada neću prestati vjerovati da je drugačija politika, s jasnom vizijom za budućnost, ne samo potrebna nego i moguća. U institucionalnu politiku ušao sam bez fige u džepu i takav ću iz nje i izaći - čista obraza, znajući da sam učinio sve što sam mogao da Zagreb doista postane grad u kojem se potrebe i želje njegovih građanki i građana mogu ostvariti.

Želim da Zagreb postane odgovoran, učinkovit i otvoren grad

U međuvremenu, volio bih iskoristiti ovaj komadić medijskog prostora i svojim riječima iznijeti viziju Zagreba, za koju bi bilo pogrešno reći da je samo moja.

Ja sam samo najistaknutija figura pokreta koji na ovom radi godinama, a naša zajednička vizija je proizvod rada stotina ljudi koji su svoju pamet i srce unijeli u kreativno otključavanje neiskorištenih potencijala našeg grada.

Želim da Zagreb postane odgovoran, učinkovit i otvoren grad: transformirat ćemo gradsku upravu u suvremeni, otvoreni, transparentni radni poligon kojima je ispred svega glas građanki i građana, a ne klijentelistička organizacija koja servisira interese moćnih pojedinaca. Želim da Zagreb postane zelen i održiv grad.

Otključat ćemo zanemarene i neiskorištene potencijale grada - od održivog gospodarenja otpadom do zelenog javnog prometa - i tako i štedjeti novac, vrijeme i zdravlje građanki i građana.

Želim da Zagreb postane inkluzivan i socijalno osviješten grad. Jačat ćemo javnu infrastrukturu - od vrtića do skrbi za starije - te razvijati grad kroz inkluzivne politike ravnopravnosti za sve, od osoba s invaliditetom do LGBTIQ+ osoba.

Želim da Zagreb postane grad bez zanemarene periferije. Intenzivno ćemo raditi na razvoju svakog zagrebačkog kvarta - od proširenja mreže javnog prijevoza do gradnje vrtića, domova zdravlja, centara za mlade, pogotovo onih u kojima društvena infrastruktura odavno ne prati doseljavanje novih stanovnika.

Povijesna prilika za Zagreb

Za kraj, ostaje mi samo reći: to je povijesna prilika za Zagreb, ali, više od svega, to je promjena koju Zagreb treba, koju Zagreb zaslužuje. Sve ostalo je koračanje na mjestu bez smisla i smjera. Izađite na ove povijesne izbore, jer ovo su izbori koji će obilježiti generacije i prilika kakva se ne propušta.

Pročitajte više