Tomašević: Prošle godine smo u gradskom proračunu imali 430 milijuna kuna viška

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je danas povećanje kreditnog izgleda Grada Zagreba, istaknuvši da je do povećanja došlo zahvaljujući odgovornom upravljanju financijama i proračunskom suficitu od 430 milijuna kuna u prošloj godini.

Rejting agencija Standard&Poors (S&P) danas je povećala izglede Grada Zagreba sa stabilnih na pozitivne. Ta ocjena dolazi šest mjeseci nakon što je u rujnu prošle godine podigla dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Zagreba s BB- na BB.

Suficitom će se postupno pokrivati zatečeni prikriveni manjak

Prema Tomaševićevoj ocjeni, Grad Zagreb to je zaslužio dobrim financijskim rezultatom prošle godine.

Unatoč prognozama gradske oporbe da će u proračunu za 2022. godinu biti oko 500 milijuna kuna manjka, ostvaren je višak prihoda od 430 milijuna kuna, rekao je.

Upozorava, međutim, da je suficit već unaprijed potrošen jer će se njime postupno pokrivati zatečeni prikriveni manjak u gradskom proračunu. 

“Zagreb je, kada smo preuzeli vlast, imao akumulirani deficit od 1.4 milijarde kuna, koji je nastao nezakonito. Da bismo ga neutralizirali, morali smo planirati suficit i to smo napravili u iznosu od 300 milijuna kuna”, kaže Tomašević.

U proračunu je tako ostvaren veći suficit nego što je planiran - i to uštedama na plaćama od 52 milijuna kuna, racionalizacijom troškova, ali i priljevom sredstava iz europskih fondova. 

Dolenec: U rujnu 500 vrtićkih mjesta više nego prošle godine

Odgovarajući na oporbene kritike o kaosu u vrtićima zbog nedostatnih kapaciteta, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec priznala je da se ove godine očekuje povećan interes za upise u dječje vrtiće, no tvrdnje Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i oporbe o čak 10.000 neupisane djece su pretjerane. 

Podsjetila je da puni iznos novčane naknade za roditelje odgojitelje još uvijek prima 5380 korisnika. Od 1. svibnja naknada pada na iznos minimalne plaće, a od 1. rujna svi roditelji odgojitelji koji imaju djecu do sedam godina starosti nastavljaju primati naknadu od 280 eura mjesečno.

“Smatramo da je to naknada koju roditelji odgojitelji mogu iskoristiti za pokrivanje troškova čuvanja djece”, rekla je Dolenec, istaknuvši kako je lani ukupno prijavljeno oko 7000 djece, a bez vrtića je ostalo oko 1000 djece s ispunjenim uvjetima. 

Gradska uprava će izgradnjom i nadogradnjom do rujna povećati vrtićke kapacitete za 500 mjesta u odnosu na rujan prošle godine, a do kraja kalendarske godine očekuje se još 200 mjesta. 

Među korisnicima mjere roditelj odgojitelj njih 3000 ima djecu vrtićke dobi, navela je Dolenec, a to je plafon povećane potražnje koja se može očekivati pri novim upisima. 

Osim toga, broj vrtićkih mjesta se može povećati i proširenjem kapaciteta i najmom prostora, rekla je, poručivši kako će Grad napraviti sve što može da odgovori na povećane zahtjeve. 

Klisović: Novi poslovnik ne dokida demokraciju

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović osvrnuo se na kritike oporbe na račun novog poslovnika Skupštine, ustvrdivši kako nije riječ o namjeri dokidanja demokracije, kako to oporba tvrdi. 

“To neće biti ograničavanje demokracije. Svi prigovori su deplasirani”, rekao je Klisović, dodavši da je prijedlog novog poslovnika rađen i prema poslovniku Hrvatskog sabora. 

Na pitanje hoće li prihvatiti neke od prijedloga oporbe, Klisović je najavio da će nakon današnje prethodne rasprave o njima raspravljati na Odboru za statut i poslovnik Gradske skupštine, prije izrade završnog prijedloga. 

“Svaki od prijedloga namjeravamo pogledati u dobroj vjeri i pokušati naći zajedničko rješenje”, poručio je Klisović.

Pročitajte više