VIDEO Presica Tomaševića: Smanjujemo plaće pročelnicima i savjetnicima

Foto: Pixsell, Index

GRADONAČELNIK Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u predvorju Gradske uprave od 11 sati.

Tomašević je na njoj govorio o prvih mjesec dana svog mandata. S Tomaševićem su bili njegova zamjenica Danijela Dolenec te zamjenik Luka Korlaet.

>> TEKSTUALNI PRIJENOS

"Ovo je 15. presica koju smo imali u zadnjih 37 dana. Odlučili smo da ćemo imati presice svaki utorak da možemo odgovoriti na sva vaša pitanja", rekao je Tomašević.

Riječ je preuzeo Luka Korlaet.

"Svi pregledi oštećenih objekata su pri kraju, ostalo je samo nekoliko najkompliciranijih. Intenzivirana je komunikacija s ministrom Horvatom i šefom Fonda za obnovu Vanđelićem. Oformljeni su mobilni timovi u Donjem Gradu, Podsljemenu i Gornjoj Dubravi", rekao je. Dodao je kako je blizu dogovora da se na jednom zemljištu na Žitnjaku deponira građevinski materijal od objekata oštećenih u potresu. 

"Radimo na sedam frontova što se tiče obnove, energija je dobra", rekao je Korlaet. 

Sljedeća je za govornicu izašla zamjenica Danijela Dolenec. 

Prvo je kazala kako je imenovana nova Uprava Holdinga. "Natječaj smo raspisali za tri člana Uprave, poštanski rok je istekao jučer. Pristiglo je 56 prijava, još dan-dva ćemo sačekati da se uvjerimo da su sve prijave poslane s poštanskim rokom pristigle", kazala je. 

"Na sjednici Gradske skupštine je prijedlog ustrojstva Poglavarstva sa 16 ureda kako bismo radili racionalnije. To je prvi korak u racionalizaciji ureda, dodatne racionalizacije ureda nas čekaju u idućim koracima. Mi smo naslijedili pročelnike koji se ne mogu mijenjati kako premijer postavlja svoju vladu. Dosadašnjim razgovorima smo uspjeli razriješiti 10 pročelnika, bit će raspisani natječaji za 5 pročelnika. Javne natječaje bismo raspisali krajem kolovoza", rekla je. 

"Pripremamo odluku kojom bi se smanjile plaće pročelnika i posebnih savjetnika, javnosti je poznato da imaju veće plaće od gradonačelnika. Pripremamo prijedlog smanjenja vijećničkih naknada. Ušteda je na razini 20 milijuna kuna na godišnjoj razini", rekla je. 

Službeni automobili, reket na Adventu, financije Grada i Holdinga

Ponovno je riječ preuzeo Tomašević.

"Nećemo se maknuti odavde sve dok ne postavite i zadnje pitanje. Poništili smo natječaj za službena vozila, predsjednici vijeća gradskih četvrti su koristili automobile 24 sata, ne znam po kojoj osnovi. Vratili smo sve skupocjene automobile, BMW-e, Mercedese, Audije... Ostavili smo Megane, Octavije i Corse. Našli smo način da smanjimo od 140 vozila na 40 i, da se našalim, dobro je da smo te aute vratili jer su bili ozvučeni. U potpunosti smo promijenili sastav Povjerenstva za davanje u zakup, nijedan član nije ostao. Čeklić je imala ugovor o djelu, a tu je imala ured koji je pretresan kad je uhićena. Postavlja se pitanje kako je imala ured. Promijenit ćemo odluku da se onemogući podnajam za kućice i druge objekte kojima se, prema USKOK-u, provodio reket i za vrijeme Adventa i nekih drugih manifestacija. Sve troje uhićenih gradskih zaposlenika su suspendirani, to su Krajina, Barun i Šulentić", rekao je. 

 

"Financijska slika Grada i Holdinga nije dobra. Ovo zaduženje je bilo za likvidnost, najesen ćemo gledati s bankama za refinanciranje koje će biti dugoročno rješenje kako bismo mogli restrukturirati financije Grada i Holdinga. Dobili smo prvi prijedlog smanjenja troškova od pročelnika, kojim nismo zadovoljni. Planirano je 0 kuna za Zagreb iz Fonda solidarnosti, cilj je povući novac", rekao je Tomašević.

"Potraživanja prema ZET-u i Holdingu su prebačena na ovu godinu, a moramo vratiti i pozajmicu državi. Razgovaramo s bankama i Ministarstvom financija, razgovori idu dobro", rekao je. 

"Zadnjih par mjeseci odluke se nisu ni donosile, nakon smrti Bandića odluke se nisu donosile. Imali smo samo nekoliko dana da riješimo spor između Velike Gorice i Zagreba, da nismo, prekinuo bi se prijevoz ZET-a iz Velike Gorice", rekao je. 

"Plaće pročelnika idu od 20.000 kuna naviše, moja plaća je 17.000 kuna, manja nego što sam imao u saboru. Plaće pročelnika su anomalija koju je napravio Bandić i to ćemo ispraviti. I posebni savjetnici imaju veće plaće od gradonačelnika. Očito je Bandić imao sustav gdje mu je plaća bila džeparac, a zaradu je ostvarivao na drugi način, kako je rekao USKOK. 

Pročelnik za zdravstvo Jeleč će otići u kolovozu nazad u zdravstveni sustav. Cilj je da ovo bude tranzicija, a ne revolucija. Neki su pročelnici ostali zbog tranzicije", kazao je. 

Novinarska pitanja

Žalite li zbog imenovanja bez natječaja?

"Apsolutno ne. U tim okolnostima bih i dan-danas donio istu odluku. Da smo raspisali natječaj, on bi trajao neko vrijeme i ne bi se mogli provesti potezi koji su u tom trenutku bili nužni. Tjedan dana nakon što smo imenovali Upravu Holdinga i Nadzorni odbor, USKOK je upao u GSKG, trebalo je odmah raditi korake", rekao je.

"Što se tiče Holdinga, budući da je Uprava postavljena isto kad i novo Povjerenstvo, to nije išlo na prijedlog Gradske uprave. Skupština lokalnog društva imenuje Upravu i Nadzorni odbor. Kako je HDZ dozvoljavao da mimo Gradske skupštine idu imenovanja, a sada se bune kad ih imenuje gradonačelnik? Ne mogu reći da to nisu znali. Jasna je ingerencija gradonačelnika da imenuje članove Uprave. Ja poštujem rad Povjerenstva i dat ću svu dokumentaciju koju će tražiti. Ako odluče protiv mene, poštovat ću odluku, ali ću je osporavati. Gradonačelnicima nije jasno čija je ingerencija da bira članove Uprave", rekao je Tomašević.

"Ja nikome ništa nisam obećao, kamoli za donaciju od 10.000 kuna, nisam nikome obećao bilo kakvu funkciju, odluke donosim prema onome što je najbolje za Grad u određenom trenutku. Nevjerojatno mi je da su neke stranke prijavile nula kuna donacija, ja to ne želim. Nisam nikome obećao nikakvu funkciju, to je očito praksa drugih stranka, ja tako ne želim raditi", kazao je. 

Je li točna informacija koju je izrekao Domovinski pokret, da je restrukturiranje Gradske uprave radila strana firma?

"Naravno da to nije točno. Nije nikakva firma radila restrukturiranje Gradske uprave, to smo radili mi u suradnji s raznim gradskim uredima. Slali smo unaprijed molbu za mišljenje Ministarstvu uprave", rekao je. 

Upitan je je li javna bilježnica uopće smjela donirati njihovu kampanju.

"Nisam ni znao da je javna bilježnica donirala našu kampanju. Da sam znao, onda bih možda razmislio bi li radila", kazao je Tomašević.

Postavljeno mu je pitanje po čemu se njegova vlast razlikuje od one Milana Bandića.

"Ovdje gore se nalazi bijeli salon koji je bio ozvučen, to je dio mog ureda, a USKOK tvrdi da je tu nošeno mito od 50.000 eura za samo jedan slučaj. I sada to uspoređivati s ovim slučajevima... Vidim da je oporba već počela, HDZ uspoređuje. Ha dobro, procijenit će građani na kraju. Javni natječaj za tri člana Uprave Holdinga nikad nije bio raspisan u vrijeme Bandića. Sad ide i natječaj za pročelnike", rekao je Tomašević i dodao da su mu nevjerojatne teze po kojima ga se uspoređuje s Bandićem.

"Ima pročelnika s plaćom znatno većom od 20.000 kuna", rekao je, dodajući da se mora konzultirati smije li objaviti sve podatke zbog GDPR-a.

 

"Prijetnja je, mislim, bila jedna na društvenim mrežama, to je prijavljeno policiji. Inače prijetnje ne osjećam, i dalje dolazim biciklom na posao, tu smo od jutra do mraka, idem biciklom bez ikakve policijske zaštite, dobivam od građana podršku", rekao je. 

"Oko 3200 je bilo zaposlenih u Gradskoj upravi kad smo preuzeli. Dio će otići u mirovinu, sigurno neće biti onih koji neće dolaziti na posao ili da netko ne radi. Takve stvari neće biti moguće", rekao je.

Pročitajte više