Tomašević: Smeće će se najvjerojatnije odvoziti jednom tjedno

Screenshot: N1

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je na N1 televiziji. Upitan zašto je odlučio obući uniformu radnika Čistoće, Tomašević je rekao da se htio i sam uvjeriti koliko je situacija u kojima građani nepravilno odvajaju otpad, do koje su mjere kontaminirani kontejneri, koliko građani koristi plave vrećice…

"Htio sam to vidjeti iz perspektive radnika Čistoće", rekao je Tomašević.

Dan prije toga novinarima je poručio da nije Milan Bandić, a onda je obukao uniformu.

"Sve što sam tada obećao, apsolutno stojim iza toga. Nakon toga su krenuli intenzivni pregovori sa sindikatima. Kad sam rekao da nisam Bandić, nisam Bandić u smislu da skačem na svaku krizu i svako zapošljavanje u Holdingu jamčim svojim potpisom. Niste mogli zaposliti čistačicu u Holdingu bez njegovog potpisa. Ja nisam taj lik, ja ne upravljam na taj način gradom. Ako dođe do krize, naravno da se kao gradonačelnik uključujem, ja sam član Skupštine Holdinga", rekao je Tomašević.

"Najvjerojatnije ćemo preuzeti model iz Ljubljane"

"Milan Bandić na svaku situaciju sam skače. Ne samo to, nego uči druge kako se radi. Radnici Čistoće su rekli kad sam bio s njima, kad je Bandić oblačio uniformu Čistoće da bi čistio Trg bana Jelačića, on je to radio da nauči radnike kako se šmrkom čiste ulice. Ja sam obukao uniformu da naučim, da vidim s kojim se problemima radnici Čistoće susreću", rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik je rekao i da ga je oporba opstruirala, kao i da unosi nemir među radnike Holdinga.

"Shvaćate li koliko je to destruktivno i koliko manipuliranje radnicima", rekao je Tomašević, dodavši da je dio oporbe "apsolutno nekonstruktivan" po tom pitanju.

"Osim povećanja materijalnih uvjeta rada, treba raditi na poboljšanju organizacije rada, može se poboljšati i efektivnosti i efikasnost u odvozu otpada. Unatoč tome što ćemo uložiti i u opremu i u ljude, bitni su i drugačiji modeli odvoza otpada", rekao je Tomašević, dodavši da će se najvjerojatnije preuzeti model iz Ljubljane, gdje se komunalni otpad odvozi jednom tjedno, ali i da će se povećati broj odvoza plastičnog otpada i papira.

"Ovaj mjesec će ići kazne za otpad koji nije u ZG vrećicama"

"Ide se s individualnim kaznama, ovaj mjesec će ići kazne ljudima za komunalni otpad koji nije u ZG vrećicama i tu se vidi da nije plaćana usluga odvoza otpada", rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je rekao da je u Dubravi zabilježeno da 100 posto ljudi u obiteljskim kućama koristi službene ZG vrećice.

"Dio usluge se plaća kroz fiksnu cijenu, ona je jednaka za sve. Dio je varijabilan da bi se navelo ljude da odvajaju. Fiksna cijena u Zagrebu je 45 kuna. U Velikoj Gorici 60 i nešto, u Zaprešiću 60 i nešto… Ta cijena odvoza otpada u Zagrebu je nekoliko puta niža nego u drugim gradovima", rekao je Tomašević.

ZG vrećice se sve više i više kupuju, kaže.

"Stalno smo gledali kako da individualiziramo kazne. Nijedna kolektivna kazna u Zagrebu nije naplaćena", rekao je gradonačelnik.

"Kad smo najavljivali model, govorilo se da će biti 10 posto građana koji žele kupovati vrećice. U startu ih je bilo 60-70 posto. To kazuje da građani žele promjene. Sve više i više se koriste vrećice, sve više i više dolazi do odvajanja", rekao je Tomašević.

Koliko će usluge poskupjeti?

Upitan koliko će koštati izmjene kolektivnog ugovora u Zagrebačkom holdingu, Tomašević je rekao da su najavili da će 2022. godina biti godina financijske stabilizacije.

"Završili smo 2021. godinu s deficitom od 30 milijuna kuna. Holding je te godine imao gotovo 800 milijuna kuna gubitaka. Nisu još gotovi izvještaji za 2022. godinu, ali vjerujem da ćemo izaći onako kako smo planirali što se tiče proračuna, a Holding će godinu prvi put završiti s pozitivnom nulom. To smo uspjeli a da nije nijedna usluga poskupjela", rekao je Tomašević.

"Mi smo išli puno težim putem. Išli smo spašavati Holding tako da smo smanjivali troškove. Očito radimo ono što treba, a to su prepoznale i financijske institucije i rejting agencije", rekao je Tomašević.

"Radnici Holdinga i ZET-a, a i u gradskoj upravi i ustanovama tražili su korekcije plaća s obzirom na inflaciju. Mi smo uz ove intenzivne pregovore došli do kompromisa. Tražila se korekcija dok traje kolektivni ugovor. Mi poštujemo kolektivni ugovor. Mi smo u sklopu tog kolektivnog ugovora bili spremni na korekcije zbog inflacije.

Išli smo s većim paketom prava povećanja, ali smo tražili novi kolektivni ugovor koji će vrijediti sljedeće tri godine, jamčiti mir i stabilnosti i predviđanje troškova. U tom smislu dio, otprilike oko trećine povećanja tih materijalnih prava će ići kroz poskupljenja, dio kroz uštede u Holdingu i dio iz proračuna", rekao je.

"Možemo povećati efikasnost i produktivnost"

I radnicima je rekao da ne mogu ići u susret svim njihovim zahtjevima jer moraju misliti i na to da će građanima poskupjeti usluge, kaže.

S koalicijskim je partnerima o svemu razgovarao, ali nije želio otkriti kolika će točno povećanja biti dok s partnerima ne dogovori sve.

Upitan što neće poskupjeti, Tomašević je rekao da ne želi špekulirati ni komentirati.

"Možemo povećati efikasnost i produktivnost. Dio toga je i digitalizacija Zagrebačkog holdinga, koji će značajno poboljšati upravljanje. Zasad će digitalizacija i druge uštede u javnim nabavama biti ključne", rekao je Tomašević.

Isključuje ni mogućnost privatizacije dijela Holdinga. "Glavna učinkovitost funkcioniranja Holdinga je da on funkcionira kao holding. Dosad nije. Čistoća je podružnica. Imali smo situaciju da svaka podružnica Čistoće ima svoju kadrovsku, svoju službu, svoje upravljanje", rekao je Tomašević.

Pročitajte više

 

Pročitajte više