Tomašević smjenjuje šefove Holdinga koje je sam postavio

Foto: Grad Zagreb/Pixsell/Jurica Galoić

PREDSJEDNIK Uprave Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković te član Uprave Ante Samodol nakon tri i pol mjeseca na izlaznim su vratima, poslije sukoba s konceptom vladavine Zagrebom gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Podsjetimo, sredinom lipnja, bez javnog natječaja, gradonačelnik Tomašević i njegovi zamjenici smijenili su Upravu Zagrebačkog holdinga te imenovali djelomični sastav Uprave Holdinga od dva člana, i to Vukovića kao predsjednika te Samodola kao člana Uprave.

>> Zagrebačka oporba napustila sjednicu zbog Holdinga

Loši odnosi između Vukovića i Samodola i predstavnika zagrebačke vlasti

Da odnosi između Vukovića i Samodola te predstavnika zagrebačke vlasti nisu dobri u posljednje vrijeme, pokazalo se prošlog tjedna, nakon što se ni Vuković ni Samodol nisu pojavili na sjednici zagrebačke Skupštine na kojoj je bilo izvješće o poslovanju Holdinga za prošlu godinu. Bila je riječ o izvješću prošle Uprave koju je vodila Ana Stojić Deban, a očekivalo se da će Vuković i Samodol predstaviti viziju razvoja Holdinga, no to se nije dogodilo. Zbog izostanka aktualnog čelništva Holdinga oporba je napustila prošlotjednu Skupštinu.

Zbog sukoba u koncepciji vođenja Holdinga Samodol je navodno spreman ponuditi ostavku i otići, dok Vuković od aktualnog čelništva traži razloge zašto su nezadovoljni njihovim radom. Upitan o tome zašto na sjednici nije bilo Vukovića i Samodola, gradonačelnik Tomašević je rekao da su bili spriječeni zbog većeg obima posla oko spajanja podružnica. Tada je i negirao da postoji sukob.

Kako doznajemo, u tijeku su pregovori o mirenju, no prema posljednjim informacijama gradonačelnik Tomašević trebao bi smijeniti i Vukovića i Samodola.

Vuković obećao da neće biti dizanja cijena

"Pred nama je, u svrhu učinkovitog osiguranja javnih dobara i usluga za građane i gospodarstvo, niz zahtjevnih zadaća: financijsko stabiliziranje i upravljanje dugom, kontrola i smanjivanje troškova, širenje ponude za porast prihoda, organizacijsko restrukturiranje sustava otklanjanjem internih manjkavosti i zapreka radi fleksibilizacije i povećanja učinkovitosti sustava, preokret s pada na rast produktivnosti, što će zahtijevati i primjeren angažman zaposlenika, te osiguranje izvora za nova ulaganja od infrastrukture do digitalizacije", rekao je Vuković prigodom predstavljanja zaposlenicima Holdinga, dodajući kako navedene zadaće moraju postići - unutrašnjom snagom, bez dizanja cijena i prebacivanja tereta na građane, funkcionalizacijom i kontrolom troškova, štednjom, širenjem ponuda usluga, refinanciranjem obveza na financijskom tržištu te bitno povećanim angažiranjem na privlačenju EU sredstava.

Pročitajte više