Tomašević u parku koji je Bandić htio posjeći zasadio 5000. novo stablo u Zagrebu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ujutro je bio na Savici kako bi obilježio okruglu brojku od pet tisuća stabala koja su ove godine posađena u gradu u sklopu jesensko-zimske akcije ozelenjivanja Zagreba.

Pettisućito stablo posađeno je u Parku Marije Ružićke Strozzi. Riječ je o javnosti poznatom parku u kojem je tadašnji gradonačelnik, danas pokojni Milan Bandić, prvo htio izgraditi crkvu, a potom pokušao park presvući u plastiku i posjeći dobar dio stabala. Strojevi su već kopali u najvećem parku na Savici, no radove su uspjeli spriječiti građani kojima se pridružio i Tomašević.

Danas je park dobio još stabala, a simbolično je ondje Tomašević s radnicima Zrinjevca zasadio i jubilarno stablo u akciji ozelenjivanja. 

Godišnje 8000 stabala

"U posljednjih deset godina u Gradu Zagrebu prosječno je sađeno oko 2000 stabala godišnje. U skladu s našim predizbornim obećanjem, ova gradska uprava je odlučila taj broj višestruko povećati, pa je ove jeseni i zime u tijeku sadnja 8000 stabala, odnosno jedno stablo na svakih 100 stanovnika Zagreba, i tako ćemo nastaviti svake godine", rekao je gradonačelnik Tomašević.

Jesensko-zimska sadnja obuhvaća sve gradske četvrti na zelenim površinama koje održava Zrinjevac. Sadi se na površinama u vlasništvu Grada, primarno uz gradske avenije i glavne prometnice, te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno. 

Zamjenica Dolenec je istaknula višestruke pozitivne učinke povećanja zelenila u gradu: "Ozelenjavanje smanjuje onečišćenje zraka i ublažava posljedice ljetnih toplinskih valova. Također snižava razinu buke u javnom prostoru, povećava otpornost kod poplava i ekstremnih vremenskih događaja te doprinosi smanjenju utjecaja stakleničkih plinova."

Zamjenik Korlaet je podsjetio kako je nedavno Grad Zagreb dobio bespovratna sredstava iz EU programa Horizon Europe za pilot-aktivnosti revitalizacije i ozelenjavanja gradskih dvorišta u vrijednosti 600.000 eura.

"Vrlo smo sretni što su prepoznati naši napori da slijedimo put prema klimatski neutralnoj Europi do 2030. i što je Grad Zagreb odabran za provedbu inovativnog projekta Aktivacija zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost. Uključivanje građana i stručnjaka iz različitih područja, kao i dijeljenje znanja i iskustva s pilot-gradovima, ojačat će kapacitete Grada Zagreba za uspješno testiranje inovativnih pristupa osmišljenih za stvaranje pozitivne promjene i osiguranje ugodnijeg, zdravijeg i ljepšeg urbanog i životnog okruženja koje podržava društvenu interakciju", pojasnio je zamjenik gradonačelnika Korlaet.

Tomašević je najavio da ozelenjivanje grada ide dalje te da se očekuje da će se ove godine zasaditi planiranih ukupno 8000 stabala. Podsjetio je i kako će korištenje žičare Sljeme biti besplatno za korisnike od 17. do 25. veljače. 

Pročitajte više