Tomašić: Žužićev sin s onoliko je prometnih prekršaja već odavno trebao biti u zatvoru

AKO novi prijedlog Vlade bude prihvaćen, "oni koji rade na štetu djece i mladih osoba, posebno osjetljive i izložene društvene skupine", točnije pedofili i dileri droge, neće moći dobiti pomilovanje.

Ova je odluka Vlade, smatra saborska zastupnica HSP-a Ruža Tomašić, ispravna, ali pod uvjetom da se ista "ne lomi" samo na "malim dilerima", nego i na velikim. "Iskreno, ja ne vjerujem u nikakve odluke jer mi imamo dobre zakone, ali je problem u tome što se isti ne provode", kazala je Tomašić u razgovoru za Index.

"Primjerice ovaj mali Žužić, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je smrtno stradala djevojka, trebao je već odavno biti u zatvoru. U svakoj drugoj državi za toliko prekršaja koliko je to dijete imalo, završio bi u zatvoru", osvrnula se HSP-ova zastupnica na nedavnu prometnu nesreću koju je s 2,45 promila alkohola u krvi, vozeći BMW-a 745 u vlasništvu očeve tvrtke, skrivio 23-godišnji Hrvoje Žužić, sin poduzetnika Željka Žužića.

Žužić, podsjećamo, trenutno u pritvoru čeka nastavak suđenja vezano za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala 19-godišnja Ružica Pavić, a njezin je dečko, koji je s njom također bio u Opel Corsi, zadobio teške ozljede.

Žužić je prije kobne nesreće nekoliko puta prekršajno prijavljen zbog vožnje u pijanom stanju, neke bi kazne pri tome platio, dok bi neke "dotjerao" do zastare. Njegovi roditelji tvrde kako za sinovljeve probleme s prometnim policajcima nisu znali.

Manje prekršaje, poput onoga kada je jedan zagrebački policajac "zažmirio" na prometni prekršaj Miroslava Blaževića, kada se popularni Ćiro svojim skuterom, bez kacige na glavi, dovezao u pješačku zonu u središtu Zagreba, a što je snimio jedan dnevni list, Tomašić ipak ne osuđuje. "Za takve manje prekršaje policajac može imati diskreciju pa pustiti nekoga uz opomenu", objašnjava.

Prema Vladinoj ocjeni stanja, zbog koje su se odlučili na uskraćivanje pomilovanja dilera, u Hrvatskoj se prema svim pokazateljima posljednjih godina povećala ponuda droga, postala je raznovrsnija, a povećala se i dostupnost droga, s time i konzumiranje, te broj novih ovisnika. Tomašić smatra da je to također rezultatom zakona koji se ne provode.

I dalje žrtva prijetnji

"Svake godine pojavi se na tisuće novih ovisnika, zamislite samo koliko je u tom broju i djece. Po novinama se uvijek spominje "uspjehe" policije, o tome kako su zaplijenili dva ili tri kilograma droge. Međutim, oni koji u takvim slučajevima budu uhićeni samo su sitne ribe, mali dileri koji rade za ključne osobe, a te ključne osobe treba početi stavljati iza rešetaka", kaže Tomašić.

Zbog svoje borbe protiv narkomafije Tomašić je nerijetko bila i metom anonimnih prijetnji. Jedna od posljednjih u nizu bila je upućena i njezinoj kćeri. S nelagodom u glasu, Tomašić kaže: "Mislim da treba prepustiti policiji da to riješi, ali lagala bih kada bih rekla da nemam više problema što se tiče prijetnji".

Svojevremeno je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u medijima najavljivao kako će se Tomašić ispričati zbog svoje izjave da postoje zastupnici koje financira narkomafija, što je HSP-ova zastupnica navela kao informaciju koju je dobila u pismima građana koji joj se redovito obraćaju. Do isprike u vezi navedenog s njezine strane, međutim, do današnjega dana nije došlo.

"Šeks se tada valjda htio nametnuti kao moj glasnogovornik, što mu nije uspjelo. Ja služim mojim građanima i bila bih licemjerna kada bih kazala da nije istina da sam dobivala pisma s takvim informacijama", kaže Tomašić te  zaključuje kako će u Saboru biti sve dok ju građani budu željeli tamo. "Kada građani to više ne budu željeli, ja ću u miru otići. Do tada, ne želim se nikome dodvoravati", poručuje HSP-ova zastupnica.

B.S.
Foto:H.P.

Pročitajte više