Tomčeve izjave izazvale oštre kritike u BiH

POSLJEDNJE izjave Zdravka Tomca o potrebi unutarnjeg preustroja Bosne i Hercegovine kao i njegovo reafirmiranje politike što ju je prema toj zemlji vodio pokojni predsjednik Tuđman izazvale su buru negativnih reagiranja u Sarajevu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović osudio je izjave potpredsjednika Hrvatskog sabora istaknuvši kako je službeno Sarajevo zabrinuto činjenicom da ih je izrekao jedan dužnosnik susjedne države.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH nezadovoljni su time što tijela vlasti u Hrvatskoj nisu osporila Tomčeve tvrdnje unatoč činjenici kako je riječ o ´grubom uplitanju u unutarnja pitanja BiH´.

´Ako ovakve izjave ne odražavaju službeni stav službenog Zagreba, očekujemo žurne reakcije predsjednika Hrvatskog sabora, premijera i predsjednika Hrvatske´, kazao je Kapetanović.

Izostanak takvih pojašnjenja, drže u Ministarsvu vanjskih poslova BiH, naveo bi i međunarodnu zajednicu na pomisao kako se Hrvatska u odnosima prema BiH vraća u prošlost.

Sarajevsko ´Oslobođenje´ i ´Jutarnje novine´ u ponedjeljak su posvetile naslovnice reagiranjima na izjave Zdravka Tomca dok tiražni ´Dnevni avaz´ u komentaru ističe kako ono što govori potpredsjednik Hrvatskog sabora može samo ohrabriti retrogradne snage koje su posebno ojačale u Republici Srpskoj nakon nedavnih izbora.

U sličnom tonu su i izjave brojnih predstavnika političkih stranaka.

Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Seada Palavrić izjavila je kako je neugodno iznenađena Tomčevom transformacijom.

´Meni je nejvjerojatno da je to rekao, a ako jeste onda je to katastrofalno. U svakom slučaju vrijeme je da se ljudi iz drugih država prestanu miješati u unutarnje poslove ove zemlje´, kazala je Palavrić za ´Jutarnje´.

Ministrica vanjske trgovine BiH i utjecajna članica Stranke za BiH (SBiH) Azra Hadžiahmetović također je kazala kako bi Tomcu bilo bolje baviti se Hrvatskom nego BiH.

Vršitelj dužnosti novoutemeljene Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Sead Avdić izjavio je kako Tomčevo pozivanje na Tuđmana znači da se poptredsjednik Hrvatskog sabora sada udaljio i od osobnih, ranije promoviranih stajališta.

Avdićev stranački kolega Ivo Komšić, koji je i dosad često polemizirao s Tomcem, ovoga puta ga podsjeća da zanemaruje Daytonski sporazum koji susjedima zabranjuje miješanje u unutarnje poslove BiH.

´Tomac se sada ponaša kao da je prespavao od 1995. godine do danas i kao da smo svi mi još u 1992.´, kazao je Komšoć dodavši kako bi Tomcu bilo bolje zauzimati se za veća prava Hrvata iz Posavine koji i danas u Hrvatskoj žive na rubu bijede i bez ikakvih prava.

Nešto drugačije stajalište iznio je dosadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH i HDZ-ov disident Mariofil Ljubić. On cijeni da je točno da hrvatsko, baš kao ni druga nacionalna pitanja u BiH, nisu riješena te da će takvo stanje potrajati sve dok bude onih koji rade na jačanju entiteta.

Ljubić drži kako se nacionalno pitanje može riješiti samo jačanjem države BiH a to podrazumijeva i radikalne reforme, uključujući i promjene Ustava.

Pročitajte više