Tomčić: Hrvatski sabor će odraditi sve vladine zakone

SVE PRIJEDLOGE zakona koje mu Vlada pošalje, Hrvatski sabor uspjet će odraditi, izjavio je danas nakon sjednice saborskog Predsjedništva, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, govoreći o procesu prilagodbe hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije.

Tomčić nije mogao procijeniti kako će ići dinamika prilagodbe, napominjući da je od završetka 32. sjednice Hrvatski sabor dobio samo jedan zakon vezan za EU.

"Očekujem da će ovaj tjedan, te za 33. sjednice Sabor dobiti zakone vezane za EU", rekao je predsjednik Sabora.

33. sjednica Hrvatskog sabora sazvana je za 11. lipnja i trajat će do 15. srpnja, kada istječe Ustavni rok za redovito zasjedanje.

"Radit ćemo 20 radnih dana", precizirao je Tomčić.

Na novinarsko pitanje vrlo je suzdržano komentirao informaciju po kojoj je američki predsjednik najavio blokadu imovine oko 150 osoba, među kojima i saborskog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa.

"Ne znam što se tom zastupniku stavlja na teret, radi čega je ta sankcija izrečena. Kada budem imao više informacija moći ću to komentirati", kazao je Tomčić.

Ipak, rekao je kako se ne osjeća previše ugodno zbog toga, te da ne poznaje sustav po kojemu američki predsjednik može bilo kojeg pojedinca iz bilo koje države dovesti u situaciju da mu se blokira imovina.

Tvrdnje jednog dnevnog javnog glasila da je tvrtka Siemens posao ugradnje elektroničkog sustava glasovanja u Hrvatskom sabor dobila mimo zakona, i da je u to i on osobno bio umiješan, Tomčić je nazvao "bljezgarijom".

Nije želio govoriti o tome je li u Saboru otkrivena greška zbog koje se spomenuti sustav još uvijek nije primijenio.

Za sve daljnje upite o tome uputio je na nadležnu saborsku stručnu službu. "Sustav ću uporno pokušavati koristiti, ali mi ne pada napamet razgovarati o stručnim stvarima", rekao je Tomčić.

Pročitajte više