Tomčić: HSS će inzistirati na stručnoj vladi

PREDSJEDNIK HSS-a Zlatko Tomčić izjavio je danas da će, bude li u prilici, njegova stranka inzistirati na formiranju pretežno stručne vlade kako bi, kaže, znanje kao uporišna točka razvoja došlo do izražaja.

Političke vlade za nas su stvar prošlosti, rekao je Tomčić na video konferenciji, pozvavši ljude od znanja da se pridruže HSS-u, stranci koja je, rekao je, znanje spremna uključiti u sve svoje poslove i projekte.

Na video konferenciji koja je povezala Zagreb-Osijek-Split i Rijeku, HSS-ovci su predstavili nekoliko svojih programa, među kojima je i projekt Elektronskog sustava obrazovanja - EOS, odnosno projekt škole budućnosti.

Taj je projekt istaknuo je, počeo prije dvije godine izradom interaktivnog udžbenika za fiziku, a trebao bi se nastaviti stvaranjem timova koji bi takve udžbenike izradili i za ostale predmete te formiranjem pilot-razreda.

Po HSS-ovu projektu u školi budućnosti svaki bi učenik imao računalo i bilježnicu, svaki završeni osnovnoškolac bio bi potpuno elektronički pismen, što bi, kažu, omogućilo preobrazbu i razvoj hrvatskog društva.

HSS-ovci su se pohvalili da sličan projekt razvijaju i SAD odnosno Bill Gates.

HSS-ovci su najavili osnivanje banke za poljoprivredu i malo poduzetništvo.

Bila bi to domaća banka okrenuta potrebama malih i srednjih poljoprivrednika i obrtnika, temeljni bi joj kapital bio 400 milijuna kuna, a sjedište u Osijeku, navodi HSS-ov ministar obrta Željko Pecek.

HSS-ovci su predstavili i više programa za poljoprivredu među kojima su i program razvitka autohtonih hrvatskih proizvoda i program navodnjavanja. Iza tog projekta država bi morala stati kažu u HSS-u i navode da je po navodnjavanim površinama Hrvatska na dnu europske ljestvice, a da su samo štete od ovogodišnje suše dosegnule cijenu navodnjavanja 90.000 hektara.

HSS-ovci su se osvrnuli i na proglašenje ekološko-ribolovne zone u Jadranu ističući da je taj potez bio potpuno ispravan. Proglašenjem zone i donošenjem nacionalnog programa potrošnje ribe, zajamčena je budućnost hrvatskih ribara, izjavio je predstavnik ribara iz Rijeke Damir Bađek navodeći da su ribari potpuno zadovoljni proglašenjem zone.

Pročitajte više