Tomčić: Linić stvorio problem od hrvatske privatizacije

"AKO je netko stvorio problem od hrvatske privatizacije, onda je to potpredsjednik Vlade Slavko Linić", izjavio je danas predsjednik Sabora i čelnik HSSa Zlatko Tomčić.

Tomčić je time odgovorio na novinarsku zamolbu da komentira Linićevu izjavu kako bi HSS-ovim političarima bilo bolje da odlučuju, a ne komentiraju privatizaciju.

Po Tomčićevoj ocjeni, privatizacija se obavlja u nenormalnim okolnostima, jer njome upravljaju u jednom dijelu nekompetentni činovnici uz asistenciju ponekad nekih članova Vlade.

Na novinarski upit o mogućem stečaju kraljevičkog brodogradilišta Viktor Lenac, Tomčić je kazao kako nije dovoljno upoznat. Dodao je međutim da, ukoliko je točno kako Viktor Lenac ide u stečaj, morat će se postaviti pitanje odgovornosti onih koji su tu tvrtku "nemilosrdno pumpali sa pozamašnim svotama novca pod vrlo povoljnim uvjetima". Pritom se, ustvrdio je, definitivno mora postaviti pitanje ima li država uopće viziju o tome što s brodogradnjom.

Osvrćući se na pokušaj prodaje većinskog paketa PIK-a Kutjevo, Zlatko Tomčić je ustvrdio kako je Kutjevo "eklatantan primjer kako se ne može obavljati privatizacija", te je ujedno najavio da će za to tražiti i političku odgovornost.

Što se tiče PIK-a Belje naglasio je kako je nedopustivo da taj kombinat, o kojem ovisi cijela Baranja, samo tako stoji. Po njegovom mišljenju, u Belju se hitno mora uvesti krizni menagement, novi nadzorni odbor, napraviti detaljna analiza stvarnog stanja te utvrditi rokovi do kada i po kojem konceptu treba početi privatizacija.

Na upit o mogućoj koaliciji na predstojećim izborima Tomčić je naglasio da ni potencijalni partneri, ni novinari, a niti hrvatska javnost neće dobiti odgovor na to pitanje sve dok izbori ne prođu. "U glavama najvećih stranaka u Hrvatskoj je dogovorna demokracija, a mi je više ne prihvaćamo. Prvo treba pitati narod", poručio je Tomčić.

Predsjednik HSS-a danas je sudjelovao u manifestaciji "Izaberimo prirodno! Kupujmo Hrvatskoj", a na kojoj su predstavljeni domaći proizvodi i tradicionalna hrvatska jela.

Pročitajte više