tomčić: mislim da je hrvatski sabor donio dosta dobru odluku

Predsjednik prošlog saziva Hrvatskog sabora, Zlatko Tomčić, komentirajući na novinarski upit različita tumačenja zaključka Hrvatskog sabora da se Vladu obveže da svim haaškim optuženicima ili osumnjičenicima i njihovim braniteljima osigura pravnu pomoć i pristup dokumentima potrebnim za obranu izjavio je kako "misli da je Sabor donio dosta dobru odluku" te da je "i sam glasovao za nju". L

"Mislim da je nepravedno prema optuženicima i onima kojima prijeti optužba iz Haaga, da budu u neravnopravnom položaju s glavnom tužiteljicom, odnosno s (haaškim) Tužiteljstvom. Dakako, ako Tužiteljstvo ima pravo na određene dokumente onda je upravo radi ravnopravnosti položaja, bez obzira je li proces počeo ili nije pred Haaškim sudom, moralno i etično i pošteno, da i okrivljeni, odnosno njihove odvjetničke ekipe, imaju iste te dokumente, i da se mogu adekvatno pripremiti", rekao je Tomčić, sudjeluju u Tuhelju na proslavi 600. obljetnice prvoga spominjanja u pisanim dokumentima mjesta Tuhelj.

Komentirajući prijetnje koje su mu upućene vezano uz proglašenje gospodarskog pojasa, predsjednik prošloga saborskog saziva i HSS-a rekao je kako je "primio čitav niz prijetnji".

"Ali ta prijetnja o kojoj se govori, je vrlo ozbiljna. O njenom sadržaju ne mogu govoriti. To je bilo prije skoro mjesec dana. Sve je na policiji i na istražnim tijelima, a što će biti s tim uistinu ne znam. Nemam nikakve potrebe o tome šire govoriti, niti se ponašati drukčije nego što sam se do sada ponašao", rekao je Zlatko Tomčić.

Dodao je kako "normalno obnaša svoj posao" te da "ne traži nikakvu dodatnu zaštitu".

(Hina) dkoz sp

Pročitajte više