Tomčić ne očekuje da će intervju s Gotovinom izazvati nemir na političkoj sceni

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić izjavio je danas da ne očekuje da će intervju s haškim optuženikom generalom Antom Gotovinom, objavljen u tjedniku Nacional, izazvati nemir na hrvatskoj političkoj sceni.

"Ne vidim nikakvog razloga zašto bi bilo čiji intervju trebao izazvati nekakav nemir na političkoj sceni. Dapače, ja mislim da zapravo taj intervju, dakako pod pretpostavkom da je autentičn, može donijeti samo smirenje", kazao je Tomčić.

Zamoljen da komentira "Nacionalov" razgovor s Gotovinom, Tomčić je pozdravio generalovu "spremnost da u statusu osumnjičenika razgovara s haškim istražiteljima i da, (nakon toga), i u slučaju negativnog stava haških istražitelja, dragovoljno ode u Haag".

Upitan kako komentira činjenicu da jedan novinar može doći do haškog optuženika za kojim policija bezuspješno traga, Tomčić je novinarima u Saboru kazao kako bi to bilo "krajnje zabrinjavajuće za hrvatsku policiju i vlasti" isključivo u slučaju da je intervju rađen u Hrvatskoj. "No, ja doista vjerujem da je taj razgovor obavljen negdje izvan granica Republike Hrvatske", dodao je.

Komentirajući izjavu Generala Gotovine koji je, po tjedniku "Nacional", bivše i sadašnje vlasti optužio da su ga propustile obavijestiti da se za njega zanimaju haški istražitelji, Tomčić je kazao kako osobno nije imao nikakvih saznanja da Haag želi razgovarati s generalom Gotovinom.

"Dozvoljavam da ima osoba koje su znale da se tražio razgovor, ali ja o tome doista ništa nisam znao", rekao je Tomčić.

Marijan Pedišić, odvjetnik generala Ante Gotovine potvrdio je danas autentičnost intervjua s Gotovinom u "Nacionalu".

Izrazio je nadu da će "intervju pridonijeti razrješenju situacije s Gotovinom", koji je u bijegu otkako je Haaški sud (ICTY) u lipnju 2001. protiv njega podigao optužnicu.

Pročitajte više