Tomčić uručio peticiju s potpisima HSS-ovaca za zabranu rada trgovina nedjeljom

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Zlatko Tomčić ocijenio je danas inicijativu Hrvatskoga Caritasa i Franjevačkoga instituta za kulturu mira o zabrani rada trgovina nedjeljom nadasve plemenitom akcijom, ciljanom na pomoć i zaštitu obespravljenih, kojima je potrebna pomoć zbog kršenja zakona, a sami je ne mogu postići.

Na današnjoj konferenciji za novinstvo u Zagrebu o zabrani rada trgovina nedjeljom, uz predsjednika Hrvatskog sabora, govorili su predsjednik i ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, Ivan Prenđa i Mario Bebić, te ravnatelj Franjevačkoga instituta za kulturu mira fra Božo Vuleta.

Tomčić je istaknuo kako sporne situacije u društvu treba rješavati dijalogom i tolerancijom, a ne aferama, kao što se pokušava glede incijative zabrane rada trgovina nedjeljom.

Istaknuvši kako HSS podržava inicijativu o zabrani rada trgovina nedjeljom, Tomčić je rekao da nisu testirali o tome volju koalicijskih partnera, ali se nada da će akcija dobiti potporu u Hrvatskom saboru.

Tomčić je danas predsjedniku Hrvatskog Caritasa Ivanu Prenđi uručio potpisanu peticiju za zabranu rada trgovina nedjeljom koju su potpisali saborski zastupnici članovi HSS-a i članovi Predsjedništva stranke, njih 32.

Tomčić je najavio da će tekst zakona o zabrani rada trgovina nedjeljom, nakon što bude pročišćen, biti upućen u saborsku proceduru.

Po njegovim riječima, uvažavajući zakonska rješenja susjednih zamalja, HSS će se zalagati za zabranu rada nedjeljom i blagdanom, uz neke iznimke koje će biti zakonom precizirane.

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa Ivan Prenđa izjavio je kako je inicijativa o zabrani rada trgovina nedjeljom dobila širok odjek u javnosti. Dodao je kako je ta kampanja građanske naravi, a da joj je Hrvatska biskupska konferencija dala podršku.

Po njegovim riječima, Crkva ne može prihvatiti ugrožavanje ljudskoga dostojanstva i ljudskih vrijednosti, stoga je neophodno provesti zakonske izmjene o radu trgovina nedjeljom.

Prenđa je rekao kako je prema jednom istraživanju 87 posto ispitanika čulo za akciju, koju 75 posto potpuno ili donekle podržava.

S radom trgovina nedjeljom, po istraživanju agencije "Prizma", slaže se 19 posto ispitanika.

Kako se doznaje u Hrvatskom Caritasu, peticiju je do sada potpisalo u 1500 župa najmanje 450 tisuća ljudi.

Pročitajte više