Tomčić: Vjerojatno preksutra sastanak sa Sanaderom

PREDSJEDNIK HSS Zlatko Tomčić najavio je danas da će se idućih dana sastati sa predsjednicima HDZ-a i SDP-a Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom, no nije naveo gdje će se naći, niti s kim će prvim razgovarati.

Tomčić je na konferenciji za novinare potvrdio da ga Sanader zvao danas, te da su dogovorili sastanak, najvjerojatnije prekosutra.

Potvrdio je i da ga je noćas zvao Ivica Račan, te da će se sastati i s njim.

"Sve što smo razgovarali sam vam prenio", uzvratio je na novinarsko ustrajavanje da iznese detalje tih razgovora.

Ponovio je i kako se, glede koaliranja, HSS-ovo stajalište nije promijenio.

"U dva, tri kruga razgovora, temeljem uvjeta HSS- a i partnera, pokušat ćemo postići dogovor", rekao je Tomčić, ponavljajući da HSS "od partnera traži prihvaćanje koncepta integralne nacionalne ekonomije, stručne Vlade i jačeg parlamenta".

"Ako se partneri na to ne odazovu, HSS je", kaže, "spreman ići u oporbu".

Tomčić se nije suglasio s ocjenama o besmislenosti stručnih vlada, rekavši kako se pokazalo da političari ne poznaju dovoljno probleme sektora koji vode.

Potvrdio je da, prema sadašnjim izbornim rezultatima, postoje uvjeti da se nova vlada sastavi i bez njegove stranke. Nije htio, na novinarski upit, procjenjivati njenu stabilnost.

Na pitanje kakva bi, zbog HSP-a, bila u svijetu percepcija eventualne vlade u kojoj bi bili HDZ, HSS i HSP, Tomčić je odgovorio da, "ako su točne informacije koje dolaze do njega, to ne bi bila najbolja percepcija".

Potvrdio je da će o izbornim rezultatima HSS-a sutra raspravljati stranačko Predsjedništva. Tomčić smatra da razlozi lošega izbornog rezultata HSS-a nisu u četverogodišnjem koaliranju s SDP-om.

"Razlozi su", kaže Tomčić, "barem dvojaki - izborna je kampanja vođena u duboko podijeljenoj političkoj sceni, a HSS nije u dovoljnoj mjeri predstavio svoj program stranačkoj bazi". Osim toga, dodao je, "u HSS-u su zamijetili i čitav niz tendencioznih napisa u medijima, za koje su znali da su dio šireg scenarija, a ne želje da se birači opredijele temeljem stranačkih programa".


Pročitajte više