Tomčić za novosadski ˝Dnevnik˝ o odnosima Hrvatske i SRJ

JUGOSLAVENSKO-HRVATSKI odnosi su, samo sedam godina nakon završetka rata, ipak u određenom usponu, a određeni potezi jugoslavenske strane mogli bi te odnose još poboljšati, izjavio je u intervjuu za novosadski ´Dnevnik´ predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

´Suradnja na ovim prostorima je neminovna. Zemlje jugoistočne Europe su sastavni dio svijeta i mi ćemo jednog dana morati dokazivati spremnost za pridržavanje određenih europskih standarda´, kazao je Tomčić današnjem novosadskom ´Dnevniku´. ´Vjerujem da će uskoro doći do određene stabilizacije odnosa u smislu definiranja načina funkcioniranja Srbije i Crne Gore, i da će se onda steći uvjeti za lakše rješavanje otvorenih pitanja - sukscesijskih, graničnih ili nekakvih drugih. Privremeni sporazum o Prevlaci je dobar primjer, a to bi moglo biti i vraćanje mogućnosti korištenja Šarengradske ade Hrvatima koji su je stoljećima koristili za ispašu stoke´ dodao je on.

Evidentno je, kazao je Tomčić, da na vojvođanskoj strani ima 12.000 hektara hrvatske zemlje, a na hrvatskoj strani 3.000 hektara vojvođanske, za što postoje mnoga rješenja, poput kompenzacije, ali tako da ni jedna strana ne bude oštećena, ali da bi se tome našlo rješenje ´najprije se mora sjesti za stol i započeti razgovore o tome na nivou međudržavnih graničnih komisija´.

Tomčić je naglasio i da je pitanje povratka stanarskih prava izbjeglim Srbima komplicirano pitanje, te da - usprkos pritiscima međunarodne zajednice - vjerojatno neće moći doći do vraćanja stanarskih prava, već će se za taj problem morati naći ´određena prijelazna rješenja´.

Pročitajte više