Karamarko podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a

Foto: FAH, Index

TOMISLAV KARAMARKO, kako je bilo najavljivano, podnio je danas ostavku na funkciju predsjednika HDZ-a.

"Mislim da je moja dužnost da vas obavijestim ono što dva tri dana u zraku visi. Podnosim ostavku na mjesto šefa HDZ-a. Smatram se odgovornom osobom, smatram da otvaram prostor za novi impuls ovim činom. Ono što sam napravio u 4 godine za HDZ i RH mislim da je dobro, i na to sam ponosan. Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku. Nakon ostavke, vjerujem da će brzo doći do novih rješenja", rekao je.

"Politika je prljav posao - mnogima će biti drago, a mnogima i krivo. Zahvaljujem se svima u HDZ-u, posebno onima koji od ove stranke nikada nisu imali osobne koristi", kazao je Karamarko.

>>Obraćanje Karamarka pročitajte ovdje.

Odluka o ostavci dolazi nakon što je jučer čak dvaput odgođena sjednica Predsjedništva HDZ-a, koje je trebalo raspravljati o smjeni Karamarka. Podsjetimo, Indexu su još jučer dva izvora iz HDZ-a potvrdila da će šef stranke podnijeti ostavku, što se danas i dogodilo.

Nakon pressice Karamarka u 11 sati bit će održana sjednica Presjedništva HDZ-a.

Karamarko ostao potpuno sam

U vrhu stranke Karamarku su svi okrenuli leđa, a neki su već i javno istaknuli želju da zauzmu njegovo mjesto. No, za to u HDZ-u (ipak) trebaju novi izbori. Dvije su kombinacije - ili Opći Sabor s delegatima koji su prije tri tjedna birali najviša stranačka tijela ili izvanredni izbori po modelu jedan član jedan glas, kako je prije dva mjeseca kao jedini kandidat izabran Karamarko.

Kandidati bi prema važećim odredbama trebali prikupiti pet tisuća potpisa, no neki smatraju da bi se zbog kratkog vremenskog roka Sabor trebao raspisati u roku od 30 dana, a cenzus spustiti na tisuću potpisa kako bi se olakšao proces kandidature za Karamarkovog nasljednika.

Nakon Karamarkove ostavke, stranku bi trebao preuzeti zamjenik Milijan Brkić. Obezglavljeni HDZ tako se našao u popriličnoj vremenskoj stisci. Tri mjeseca uoči novih parlamentarnih izbora ostaju bez predsjednika i moraju na izbore prije izbora.

Plenković preuzima stranku?

Da je spreman preuzeti stranku nakon ostavke Karamarka već je najavio HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković, čiju kandidaturu, čini se, većina HDZ-ovaca itekako podržava. U Plenkoviću vide protivnika koji na sljedećim izborima može biti ravnopravan šefu SDP-a Zoranu Milanoviću.

"U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor i nije uspjelo preslagivanje, smatram da trebamo ići u nove izbore i ja sam spreman preuzeti odgovornost. Spreman sam kandidirati se za predsjednika stranke", najavio je jučer Plenković.

Uskoro opširnije...

Pročitajte više