Tonči Majić: Bajić može držati u šaci tipove poput Pavića, ali ne i ljude koji nemaju masla na glavi!

KAO U NEKOM vicu, ured predsjednika Ive Josipovića pozvao je na obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava Tonča Majića, predsjednika Dalmatinskog komiteta, kojeg glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nastoji odjenuti u luđačku košulju?!

"Prvo sam mislio da se radi o zabuni, da Odjeli predsjednikovog ureda nemaju sve informacije, no iz razgovora sa službenicom zaključio sam da ipak nije tako. Pozivu se nisam odazvao, imao sam svoga posla", kazao nam je Majić.

Pokidana zastava simbol nefunkcioniranja pravne države, spor traje 30 godina!

Kako je Index već pisao, Majić iz protesta što mu sudski spor sa osiguranjem traje već 30 godina šalje svaki mjesec predsjedniku Josipoviću pokidanu hrvatsku zastavu. Poslao je jednu i Bajiću, nakon čega je glavni državni odvjetnik naložio da se Majića psihijatrijski i psihološki vještači. Državno odvjetništvo, naime, sumnja da Majić nije normalan zato jer Josipoviću šalje zastavu?! Sumnjali su i da se drogira. Makar tako proizlazi iz naloga suca Marka Benčića, koji je u međuvremenu smijenjen sa slučaja.

Sud u funkciji ponižavanja i šege

Majić se prvom pozivu na vještačenje odazvao, no sud inzistira na daljnjim vještačenjima. Predsjedniku Dalmatinskog komiteta ne pada na pamet da se odazove. Uredujućoj sutkinji u dva je navrata pismeno objasnio zašto se ne želi odazvati pozivu suda. Svjestan je da pravna država ima instrumente da sprovede naloge u djelo.

"To je u funkciji ponižavanja i šege. Ili će me uhapsiti ili prekinuti s ovim", odlučan je Majić da ustraje. Postavio je i web stranicu, informacije o napretku ovog slučaja stizat će, kaže, čak i ako se nađe sa druge strane brave.

Banalno po formi, opasno po sadržaju

"Ovo što se događa banalno je po formi, ali izuzetno opasno po svom sadržaju. Ovo je neravnopravna borba sustava protiv pojedinca i zloporaba moći. Postavljaju se filozofska pitanja. Koliko država može ići daleko u neispunjavanju svojih obaveza, a to funkcioniranje pravne države neosporno jest", drži Majić.

S Mladenom Bajićem svojedobno je vrlo dobro surađivao na prikupljanju dokaza za ratne zločine u Lori, no već neko vrijeme nisu u dobre. Majić tvrdi da Bajić želi zataškati istinu o tome što se zbivalo u Lori te minorizirati svoju ulogu vojnog tužitelja u tim događajima.

"Mladen Bajić ne može napraviti sve što želi. Mora shvatiti da može držati u šaci ljude poput Pavića i ratnih zločinaca, no oni koji nemaju masla na glavi nisu pogodan materijal za manipulaciju", drži Majić.

Pročitajte više