Tony Blair optužio Torijevce za isplaćivanje milijuna ISIS-ovom militantu

Foto: FAH

TONY Blair je napao Torijevce i rekao da su pristali na isplaćivanje naknada od 20 milijuna funti bivšim britanskim zatočenicima Guantanamo Bay zatvora, prenosi Telegraph.

Premijerka Theresa May već je pod velikim pritiskom jer treba objasniti kako je britanski militant ISIS-a koji je izveo samoubilački napad u Iraku mogao putovati u Siriju u 2014., u vrijeme kada je ona bila ministrica unutarnjih poslova.

Jamal al-Harith, preobraćenik rođen kao Ronald Fiddler, detonirao je autobombu u iračkoj vojnoj bazi blizu Mosula. Iz američke kaznene ustanove pušten je 2004. i dobio je milijun funti naknade jer je tvrdio da su ga tamo zlostavljali britanski agenti.

Vlada i May odbijaju odgovarati na pitanja

Sveukupno je isplaćeno 20 milijuna funti naknade za 16 britanskih zatočenika.

Blair je izjavio: "Točno je da je Jamal al-Harith pušten iz zatvora na zahtjev britanske vlade 2004. Naknadu mu nije isplatila moja vlada. Dogovorila ju je konzervativna vlada 2010."

Vladin ured odbio je komentirati novčane naknade, jesu li bile potrebne, hoće li ih se preispitati i da li se May s njima složila ili ih nije željela isplatiti.

Glasnogovornik vlade također je odbio odgovoriti na pitanje zašto je May dok je bila ministrica dopustila al-Harithu da otputuje natrag u Siriju 2014.

 

Pročitajte više