Tony Blair preživio laburističku pobunu oko nuklearnih podmornica

TONY BLAIR je večeras u Donjem domu britanskog Parlamenta preživio dosada najveću i po nastavak njegovog mandata najopasniju pobunu zastupnika vlastite Laburističke stranke, uzrokovanu kontroverznim planom da se moderniziraju nuklearni projektili "Trident II".

Riječ je balističkim projektilima koji se lansiraju iz nuklearnih podmornica, kojih Britanija trenutno ima četiri, a koje pripadaju klasi "Vanguard".

Bijela knjiga britanskog Ministarstva obrane je predvidjela da se nuklearne podmornice - koje predstavljaju glavni element britanske obrambene strategije temeljene na odvraćanju vanjskih napadača pomoću potencijalne nuklearne odmazde -  zamijene novim modelima do 2040. godine odnosno da se njima prilagode već postojeći "Trident II" projektili. Cijeli bi projekt trebao koštati oko 20 milijardi funti ili oko 30 milijardi eura.

Odluka Tonyja Blaira da se krene u taj projekt je izazvala ogroman bijes među ljevičarskim, liberalnim i pacifističkim dijelom britanske javnosti koja je inače tradicionalno podržavala njegovu Laburističku stranku. To se nezadovoljstvo akumuliralo i među samim laburistima, koji sve teže trpe činjenicu da im je vođa jedan od najbližih saveznika Georgea W. Busha i pobornik "rata protiv terorizma".

 "Trident II" je zbog toga doveo do ostavki dvojice pomoćnika ministara u Blairovoj vladi, a protiv njega su se oglasili antinuklearne organizacija CND "Greenpeace", anglikanski nadbiskup Rowan Williams, kao i vodeći  britanski liberalni intelektualci. Projektu se najviše zamjera to što, po mišljenju kritičara, u posthladnoratovskom svijetu nema smisla, odnosno što njime Britanija i dalje ostaje država opskrbljena nuklearnim oružjem čija je uporaba u ratu nemoralna i protivna međunarodnom pravu. Sindikati, pak, tvrde da bi novac namijenjen za "Trident II" trebao poslužiti za socijalne programe.

Laburističkim disidentima se večeras u Donjem domu Parlamenta pridružila Liberalno-demokratska stranka. Međutim, Blair je dobio podršku od oporbene Konzervativne stranke koja drži da bi Velika Britanija u mora očuvati svoje nuklearno oružje u svijetu gdje je Sjeverna Koreja postala, a Iran će uskoro postati nuklearnom silom.

Danas je tako prijedlog da se modernizacija "Tridenta II" obustavi propao s 413 glasova "protiv" i 167 glasova "za".

Modernizaciju će, inače, obaviti američke tvrtke jer su s istim projektilima oboružane i američke nuklearne podmornice klase "Ohio".

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više