Tony Blair u središtu skandala: A što da je Saddam Hussein imao biološko oružje?!



BIVŠI britanski premijer Tony Blair imao je danas tešku zadaću predočiti svojoj, ali i svjetskoj javnosti konkretne dokaze na temelju kojih je 2003. godine donio odluku da 45.000 britanskih vojnika pošalje u rat s Irakom, prenose danas svi svjetski mediji.

Blair je pred istražnim povjerenstvom nekoliko sati objašnjavao pojedinosti svoje odluke o slanju britanskih trupa u Irak, rekavši da je doista vjerovao kako nekad moćni irački predsjednik Saddam Hussein posjeduje kemijsko oružje koje može aktivirati u roku od 45 minuta i koje je moglo ugroziti sigurnost stanovnika Europe.

Bivši je premijer rekao kako je činjenica u koju je vjerovao – da Hussein posjeduje oružje za masovno uništenje – bila jedan od najvažnijih argumenata za donošenje odluke o uključivanju u rat koji je pokrenuo tadašnji američki predsjednik George Bush, javlja CNN.

Informaciju o Husseinovu tajnom oružju i spornih 45 minuta za aktivaciju potvrdile su i britanske tajne službe, rekao je Blair i dodao kako nije imao razloga u nju sumnjati, no ta se tvrdnja pokazala pogrešnom i neutemeljenom kratko nakon što su američke i britanske trupe ušle u Irak.

"Mnogo me više mučilo pitanje: A što ako je tvrdnja o oružju točna?"

"Pretpostavimo da su se stvari u tom trenutku (2003. godine) mogle postaviti na drugi način, pa da se pokazalo kako je to bila točna tvrdnja, a ja nisam ništa poduzeo. To je bio problem koji me mučio. ... Nije nas mučilo samo jednostavno pitanje je li tvrdnja tajnih službi točna? Mnogo nas je više mučila dilema a što ako jest točna? Što ćemo mi poduzeti?", objasnio je Blair svoje dvoumljenje pred povjerenstvom.  

Londonski Guardian prenio je gotovo čitavo saslušanje, citirajući Blairove izjave iz minute u minutu, a britanski BBC je naveo izjave nekih prijašnjih svjedoka koji su tvrdili kako su detalji napada na Irak zapravo dogovoreni mnogo prije, već na susretu Blaira i Busha održanom u travnju 2002. godine na teksaškom ranču američkog predsjednika.

Britanski mediji, koji posljednjih nekoliko godina oštro kritiziraju Blairovu odluku o slanju vojske u Irak, optužuju bivšeg premijera da je odluku donio pod utjecajem i na nagovor američkog predsjednika, što je ovaj pred istražnim povjerenstvom danas kategorički odbio.
 
On je također demantirao tvrdnje dijela javnosti, obitelji vojnika ubijenih u ratnim operacijama u Iraku, ali i pojedinih članova vlastite Laburističke stranke, koji su ga posljednjih godina učestalo optuživali da je svjesno obmanuo britansku javnost predočujući lažne činjenice o Iraku kako bi opravdao odluku o ulasku u rat na strani američkog saveznika.

Saslušavanje bivšeg premijera Blaira trajalo je punih šest sati, a predsjednik povjerenstva John Chilcot napomenuo je kako ispitivanje nije suđenje, no upozorio je Blaira da može ponovno biti pozvan da dodatno pojasni neke svoje izjave ili činjenice ukoliko to bude potrebno.

Pročitajte više